eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Amerikai dollárbankjegyeket számolnak egy hanoi bankban 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Éles fordulat a magyar cégvezetők jövőképében

Míg nyáron a vállalkozók 44 százaléka szerint nem volt nehéz a cége számára a pénzügyi kötelezettségek teljesítése, a következő fél évre már kevésbé tekintenek bizakodóan – derül ki az MKIK kutatásából.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatást végzett a cégek pénzügyi helyzetéről. Az adatfelvételben 350, legalább húsz főt foglalkoztató hazai céget kérdeztek különböző szempontok alapján.

A válaszadók 44 százaléka azt jelezte, egyáltalán nem tapasztalt pénzügyi nehézségeket, 56 százalékuk kisebb-nagyobb mértékben azonban igen 2022 júliusában. A következő félévre vonatkozóan a cégek 64 százaléka számít nehézségekre. "A cégek minden gazdasági szektorban a következő félévre vonatkozóan pesszimistábbak a pénzügyi kötelezettségek teljesíthetőségével kapcsolatban" – mondta az intézet ügyvezetője, Nábelek Fruzsina.

Megjegyezte:

az építőiparban többen, az vállalkozók 72 százaléka számít nehézségekre,

de a többi ágazatban, így a szolgáltatás, a kereskedelem és feldolgozóipar területén 60 százalék fölötti ezen cégek aránya. Megfigyelhetők cégmérettel kapcsolatos különbségek is: a pénzügyi kötelezettségek teljesíthetőségével kapcsolatban a nagyobb vállalkozások jobban teljesítenek, mint a kisebb, száz fő alatti cégek.

A szakértő szerint a tisztán hazai tulajdonú cégek rosszabb helyzetben vannak, mint a részben vagy egészében külföldi tulajdonúak. Várakozásaik is pesszimistábbak a következő fél évre vonatkozóan, mint a külföldi tulajdonú cégeknek.

A vállalkozók szerint a cégek legnagyobb problémáját 2022 júliusában többek között az árfolyamveszteség jelenti. Az alapanyagok, a nyersanyagok kifizetése és az energiahordozók finanszírozása is egyre több cégnek problémát jelent. Ez a cégek több mint tíz százalékának okozott már érdemi nehézséget az elmúlt hónapokban. Az építőipari cégek számára elsősorban az adók és járulékok kifizetése jelent pénzügyi nehézséget. A kereskedők és a feldolgozóipari cégek számára viszont az energiahordozók kifizetése jelentősebb probléma.

A pénzügyi tartalékok szintjével kapcsolatban is pesszimistábbak lettek az elmúlt időszakban a vállalkozásoknak a várakozásai.

A cégek 41 százalék arra számít, a pénzügyi tartalékaik szintje nem változik a következő félév során. A szakértő szerint ez azért érdekes, mert előző félévben nagyjából a cégek 20 százaléka jelezte azt, hogy tudta növelni a tartalékai szintjét. Ez az arány most már a következő félévre vonatkozóan 15 százalék alatt van. "Tehát a cégek többsége arra számít, hogy vagy nem változik a tartalékaik szintje, vagy csökkenni fog a következő félévben" – mondta Nábelek Fruzsina.

A magyar gazdaság kilátásairól Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×