eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Marokszámra esszük a gyógyszert

Az áprilisi forgalomhoz képest 6 százalékkal bővült a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása májusban – tudta meg a VG. Az előző évhez mérten majd 12 százalékos a növekedés mértéke.

„Májusban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom bővülése az áprilisi lassulás után” – ismertette a VG-vel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatait elemző Hiflylabs Zrt.

A legfrissebb adatok szerint a bruttó forgalom 50,1 milliárd forintot tett ki májusban. A támogatott vényköteles forgalom áprilishoz képest 6 százalékkal bővült, az előző évhez képest pedig 11,9 százalékkal. A gazdasági portál megjegyzi, hogy az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy tavaly májusban még életben voltak a korlátozó intézkedések, amik befolyásolhatták a támogatott, vényköteles gyógyszerek keresletét.

Mindazonáltal a forgalmi adatokhoz hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett.

2022. májusában 16,3 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a magyar gyógyszertárak.

Az előző májushoz képest a növekedés mértéke 5,6 százalék, áprilishoz képest 4,9 százalék.

Mint olvasható, az adatokat vizsgálva az eladott mennyiség növekedése nem egyenletes a különböző gyógyszerek szerint. A 4,9 százalékos dobozeladáshoz a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal a szívgyógyszerek járultak hozzá. Egyedül egy gyógyszerkategória csökkentette a növekedést, a fertőzésellenes szerek, méghozzá 0,3 százalékponttal. Ehhez a gyógyszercsoporthoz tartoznak az antibiotikumok, amelyek darabszáma 10 százalékkal esett vissza az előző időszak óta. Éves viszonylatban nem történt visszaesés, sőt 60 százalékkal több antibiotikumot vittek a betegek.

A VG mások mellett arra felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a fogyasztói árak májusban 10,7, júniusban pedig 11,7 százalékkal gyorsultak az előző év azonos időszakához mérten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ebből a gyógyszerárak inflációja májusban 3,1, júniusban pedig 3,6 százalékos emelkedést mutatott. A KSH adatai szerint

a lakosság átlagosan a jövedelem 5 százalékát költi egészségre, annak felét, körülbelül 2,5 százalékát pedig gyógyszerekre.

Dobozárak

A legmagasabb mértékben a bőrgyógyászati szerek esetében nőttek a dobozárak, átlagosan 21,8 százalékos mértékben. Jelentős, két számjegyű áremelkedést könyvelhettek el a vérképző, a tápcsatorna, a parazitaellenes és az váz- és izomrendszer gyógyszerkategóriák is.

Továbbá öt gyógyszercsoport átlagára csökkenni tudott, mint

  • a hormonkészítmények,
  • az érzékszervi,
  • a légzőrendszeri,
  • idegrendszeri és
  • fertőzésellenes gyógyszerek.

Az átlagár csökkenése azzal magyarázható ezekben a kategóriákban, hogy a betegek olcsóbb kiszerelésekkel helyettesíthették megszokott gyógyszereiket ebben a hónapban 2021 májusához képest.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×