eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Budapest, 2022. július 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) beszél a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Balról Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos (b2), jobbról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j3),  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2), Palkovics László technológiai és ipari miniszter (j) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j4). A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. Miniszterelnöki Sajtóirod
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Itt a kormány hét pontból álló intézkedési terve

A magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe - jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

Az intézkedések:

  • Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárdra növeli a hazai gázkitermelést.
  • A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. A hazai gáztározók 44 százalékig vannak feltöltve.
  • Kiviteli tilalmat rendelt el a kormány az energiahordozókra és tüzifákra, a bértárolás számít kivételnek.
  • Fokozzák a lignitbányászatit az év végéig.
  • A mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani.
  • A kormány a paksi atomerőmű üzemidejét is meghosszabbítja a biztonságos áramellátás érdekében.
  • Átalakul a rezsicsökkentés, azt az átlagfogyasztásig tartják fent, afölött piaci árat kell fizetni a gázért és a villanyért augusztustól. A rezsicsökkentett havi fogyasztás felső határa a villanynál 210 kWh gáznál pedig 144 köbméter. A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is.
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×