eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrán munkás hordozható fatüzelésű kályhát hegeszt egy lakásban arra az esetre, ha a harcok során megszűnne az áram- és gázszolgáltatás a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Stanislav Kozliuk

Kevesebb lett az ukrán munkavállaló hazánkban, mint a háború előtt

Nem jelentek meg Magyarországon a korábban tömegesen várt ukrán vendégmunkások, helyettük a toborzók már Ázsia felé fordultak – ismertette a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

Annak ellenére, hogy nagyon magasak voltak az elvárások, számos cég jelezte, hogy szívesen alkalmazna ukrán vendégmunkásokat, a kormány is könnyített az adminisztratív terheken, a valóság azt mutatja, hogy a menekültek nem feltétlen munkát keresni érkeztek, csak konkrétan a háború elől menekültek el – vélekedik Fehér Tamás, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy több, eddig Magyarországon dolgozó ukrán munkavállaló, miután megérkeztek a családtagjai, továbbutazott Németországba vagy Lengyelországba, ezért legfeljebb ugyanannyi vagy kevesebb ukrán munkavállaló van jelenleg Magyarországon, mint a háború kitörése előtt.

Mindez részint azzal is magyarázható, hogy megszűnt az úgynevezett ingázás Ukrajnából, másrészt az ukrán munkavállalók egy része egész egyszerűen hazament fegyvert fogni, hogy megvédje az otthonát – tette hozzá Fehér Tamás, arra is emlékeztetve, hogy az ukrán nők a gyerekeikkel jellemzően anyaként, tehát védelmezőként tartózkodnak Magyarországon, és azért sem állnak munkába, mert nehézkes lehet a gyerekek elhelyezése.

A ManpowerGroup ügyvezetője szerint

a kiesett ukrajnai munkaerőt a hazai toborzók Ázsiából próbálják ellensúlyozni.

Az elsődleges célpiacok, ahol kapcsolatokat építenek, de akár irodákat is nyitnak: Vietnám, Fülöp-szigetek és Indonézia. Fehér Tamás úgy véli, a következő évek trendje ebbe az irányba fog mutatni, de felhívta a figyelmet: ezek már tényleg távolabbi kultúrákból érkező munkavállalók lesznek, szemben az ukránokkal, akikkel sok közös gyökerünk van. Ázsiában már az általános napi életviteli szokások is nagyban eltérnek, tehát a problémát okozhat a befogadás és a nyelvi nehézség is. Fehér Tamás megjegyezte, ez egyébként az ukrán munkavállalók esetében is hátrányt jelent Magyarországnak, mert míg a lengyelekkel, de akár a szlovákokkal is jól megértetik magukat, addig itt biztosítani kell tolmácsot. „Korábban megoldás volt az orosz nyelv, ami jelen pillanatban pszichológiailag nem feltétlen a legjobb megoldás” – tette hozzá.

Magyarországon a külföldi munkavállalók túlnyomó többsége, akár 90-95 százalék, összeszerelő üzemekben dolgozik, emellett fellelhetők az építőiparban, legritkább esetben pedig irodai területeken is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×