eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Flickr / Gideon Benari

A Fitch is visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét.

A Fitch Ratings visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) minősítését május 20-tól – tájékoztatta a befektetőket a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn. A hitelminősítő honlapján azt közölte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét.

A közleményben emlékeztettek, hogy épp a fentiek miatt rontottak márciusban a pénzintézet besorolásán. Akkor a Fitch Ratings „A-”-ről „BBB”-re minősítette vissza a bank hosszú távú beruházási hiteleit negatív kilátással, a rövid távú eszközök minősítését pedig F1-ről F2-re.

A NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

Az NBB korábbi közleménye szerint Magyarország – mint az NBB fogadó országa – a bank egyik legaktívabb részvényese, amely a befizetett tőke alapján a 2. legnagyobb részesedéssel rendelkezik, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje.

A bank 2021-re vonatkozó auditált IFRS pénzügyi kimutatásai szerint az utóbbi évek rekordjának számító 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el tavaly, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés a 2020-ashoz képest.

A Moody's Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról. Az intézet saját üzleti megfontolásokból döntött így – jelezték akkor.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×