eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pixabay

Felborulhat nyáron a lisztpiac

Drágulás várható az árstop lejárta után.

Most csendes a lisztpiac - mondta a VG-nek Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy húsvétra bevásároltak az emberek. Közben kiderült, hogy a kormány június végéig meghosszabbítja az árstopot.

A legközelebbi áremelés vélhetően megtöri ezt a csendet, és élénkül a forgalom. Ez a malomipari szereplők tervei szerint hamarosan, május második felében, június elején történhet meg. A 160 forint körüli kilogrammonkénti átadási árat a költségnövekedésből miatt körülbelül 15 forinttal fogják emelni

A búza ára az aratás óta több mint duplájára nőtt, a liszt kilónkénti átadási ára pedig 80-90 forintról emelkedett a 160 forintos szintre.

Július elejétől – a meghosszabbított árstop várható feloldásától – a most tervezettnél is nagyobb mértékű áremelésre kell számítani – mondta Lakatos Zoltán. A mostani tőzsdei árakkal számolva ugyanis 135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható arra az időszakra, ez pedig a malomiparnál 220 forint körüli – vagyis a jelenlegihez képest 60 forinttal magasabb – átadási árat feltételez.

Befolyásolja a helyzetet az orosz–ukrán háború is. Ennek egyik következménye, hogy az ukrán gabonából alig kerülhet exportra, a világpiacon így az árak alakulására ez a hiányhelyzet is hatással van. Ha elkezdődik a betakarítás, és nem érkeznek ukrán szállítások, akkor a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint Törökország hatalmas igénnyel jelentkeznek majd a térség gabonapiacain. Ha ez így történik, akkor a magyar búzára is magas árat ajánlhatnak a hiányban szenvedő országok, és hiába lesz az államnak elővásárlási joga.

Így most azok a termelők, akiknek még van búzakészletük, megtartják az árut a magasabb árakban bízva – tette hozzá az elnök.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×