eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Dolgozók ellenőrzik a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg időjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Mennyi földgáz jön Magyarországra orosz és más forrásból? Itt a válasz

Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított és a gázszállítás a szerződés szerint történik - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Az oroszok szerdán leállították a Bulgáriába érkező gáz szállítását, de a tranzitmennyiséget továbbra is szállítják. Ezt a bolgár és a szerb energetikai miniszter is megerősítette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

Menczer Tamás csütörtökön az M1 aktuális csatornán ismertette, hogy az éves magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, és a magyar családok 90 százaléka fűt gázzal, ezért a kormány álláspontja változatlan: a háború árát nem fizethetik meg a magyar emberek, és nem fizettethetik meg mások a magyar emberekkel.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a magyar éves gázfelhasználás nagyjából 10 milliárd köbméter, ebből

  • 4,5 milliárd érkezik a hosszú távú orosz megállapodás alapján: 3,5 milliárd köbméter a déli útvonalon, 1 milliárd köbméter pedig Ausztrián keresztül.
  • 1,5 milliárd köbméter a hazai kitermelés,
  • 1 milliárd köbméter Horvátországból jön,
  • a maradékot vásárolja az ország piaci szereplőktől, akik jellemzően szintén orosz gázhoz férnek hozzá.

Megismételte: a gázvásárlás "nem szép szavak kérdése", objektív feltételei vannak: lennie kell gáznak és csővezetéknek - mondta, hangsúlyozva: Magyarország "elvégezte a házifeladatát", hét szomszédos országból hattal van kiépítve gázösszeköttetése.

Az FGSZ alábbi térképén is látszik, hogy jelenleg is érkezik nem orosz forrású földgáz Magyarországra. (A Mol tulajdonában álló FGSZ a tulajdonosa és üzemeltetője a Magyarország területét behálózó nagynyomású földgázszállító vezetékrendszernek.)

A hazai tárolókban jelenleg 1,24 milliárd köbméter földgáz van - ezt a MEKH közölte, azzal együtt, hogy áprilisban már elkezdődött a következő téli fűtési szezonra való felkészülés - a részletekről ITT számoltunk be. Menczer Tamás a magyar földgáztározókkal kapcsolatban azt mondta, ezek feltöltöttsége az elmúlt fűtési időszak előtt jóval magasabb volt az uniós átlaghoz képest, és minden lehetőség adott a megfelelő feltöltöttségi szint ismételt eléréséhez.

fgsz.hu
Forrás: fgsz.hu (az interaktív térképért kattintson ide vagy a képre!)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×