eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

12 ezer káros vegyi anyagot is betilthat az EU

Az ártalmas anyagokat ma még kozmetikumokban, játékokban és csecsemőknek szánt termékekben is használják

A káros anyagokkal kapcsolatosan megszületett, valaha volt legnagyobb korlátozást vezethetik be az Európai Unióban a közeljövőben: akár a fogyasztóknak szánt termékek 74 százalékában jelen levő, mintegy 12 ezer káros anyag is tiltólistára kerülhet a Euronews cikke szerint.

Tatiana Santos, az Európai Környezetvédelmi Iroda vegyianyag-politikai menedzsere szerint az Európai Bizottság bejelentése új fejezetet nyit az e káros anyagok által jelentett növekvő fenyegetéssel való szembenézésben.

"A tervezett nagy méregtelenítés azt ígéri, hogy szinte valamennyi gyártott termék biztonságosságát javítja, és gyorsan csökkenti iskoláink, otthonaink és munkahelyeink vegyszerintenzitását" - mondja.

Teljes kategóriákat szabályoznának

A hétfőn közzétett terv szerint

rákhoz, meddőséghez, a vakcinák csökkent hatékonyságához és más egészségügyi problémákhoz köthető anyagokat terveznek betiltani.

A terv vegyi anyagok teljes kategóriáira összpontosít, mint tűzálló anyagok, PVC-műanyagok és biszfenolok, amelyeket kemény műanyagok, például vizespalackok gyártásához használnak. A terv kiterjed a PFA-kra is, amelyeket örökké tartó vegyi anyagoknak neveznek, mivel a környezetben való lebomlásuk nagyon sokáig tart. Az Európai Vegyianyag-ügynökség rendszeresen felülvizsgálja majd a korlátozott anyagok listáját.

Már a bolygót fenyegetik a vegyi anyagok

A kémiai szennyezés átlépte a bolygó szintű határt, mondták tudósok 2022 elején: a határ átlépése az ökoszisztémák összeomlásához vezethet, és veszélyeztetheti az emberiség jövőbeli túlélését. Egy múlt havi ENSZ-jelentés is megállapította, hogy a vegyi szennyezések több halálesetet okozhatnak, mint a koronavírus. A jelentés szerzői azonnali és ambiciózus intézkedéseket sürgettek egyes mérgező anyagok betiltására.

Becslések szerint

200 ezer vegyi anyagot használnak az EU-ban,

a globális értékesítés 2000 és 2017 között több mint kétszeresére nőtt. Az Európában gyártott vegyi anyagok háromnegyede veszélyes: az Európai Bizottság által végzett hivatalos közvélemény-kutatás szerint az európaiak 84 százaléka aggódik a vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatása miatt, 90 százalékuk pedig a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

Túl gyorsan születnek új vegyi anyagok

Mivel az ipar nagyjából 1,4 másodpercenként fejleszt ki egy új vegyi anyagot, az EU-nak nehéz volt lépést tartani a vegyi anyagok egyenkénti szabályozásával.

Az elmúlt 13 évben mintegy kétezer anyagot tiltottak be az EU-ban, többet, mint bármely más régióban a világon.

Ezek a korlátozások azonban csak nagyon kevés termékre, például kozmetikumokra és játékokra vonatkoznak.

Az új ütemterv szerint a jogi korlátozásokat a vegyi anyagok családjának legveszélyesebb tagjai fogják meghatározni. Az EEB szerint ez segítene véget vetni annak az iparági gyakorlatnak, hogy a vegyi anyagok formuláit kissé módosítják a tilalmak kijátszása érdekében, és becslései szerint 2030-ra 4000-7000 különböző anyagot lehetne betiltani.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×