eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Moving the crops from farm fields to the grain elevators and beyond.
Nyitókép: Laura Hedien/Getty Images

Rövid idő alatt fájdalmasan drágulhatnak az élelmiszerek

Sok minden függ a háborútól.

Az ukrajnai orosz invázió harmadik hetének végére kismértékben korrigálták a tőkepiacok azt a hirtelen árugrást, amit az ukrán és az orosz gabona rendelkezésre állásával, illetve az orosz energiahordozókra vonatkozó esetleges európai szankciókkal kapcsolatos piaci aggodalmak okoztak, valamelyest megnyugodott a piac, kiárazták a legrosszabb forgatókönyvet – mondta az Index érdeklődésére az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Ez persze csak időleges, egy-egy váratlan és kedvezőtlen, akár a harctéren, akár politikai szinten jelentkező esemény újra hektikus mozgásokat okozhat,

pár nap alatt akár 15-20 százalékos terményár-emelkedés sem kizárt

– tette hozzá Varga Zoltán azzal, hogy az eddigi áremelkedésekben a műtrágyahiány hatását még nem árazta a piac. A béketárgyalások hírére ismét volt egy kisebb korrekció, de mivel aligha lesz gyors lezárása a háborúnak, fel kell készülni a tartósan magas gabonaárakra.

A lap mások mellett arra is kitér, hogy mivel számos európai és közép-ázsiai ország műtrágyaellátása függ az orosz hatóanyag- és földgázexporttól, ezek rendelkezésre állása nemcsak az idei, hanem a jövő évi terméshozamokra is hatással lehet, azon, az északi félteke gabonatermő vidékeit sújtó, lényegében globális aszály mellett, amely miatt Magyarországon tartósan vízhiányos időszakot hirdettek. Így előfordulhatnak terméshozam-csökkenéssel járó döntések, és emiatt épp akkor lesz a szokottnál kisebb termés őszre, amikorra a világnak égetően szüksége lenne jelentősebb mennyiségű gabonára.

Világszerte drágítja a műtrágyákat az energiahordozókra vonatkozó esetleges szankciók okozta tőzsdei drágulás mellett az a tény is, hogy az egyaránt szankcionált Oroszország és Belarusz adja a három kulcsfontosságú műtrágya-hatóanyag egyikének számító a kálium-karbonát globális exportjának 40 százalékát. Emellett a világ ammóniatermelésének 22, karbamid-előállításának 14 és monoammónium-foszfát műtrágyájának 14 százalékát Oroszország exportálja a világpiacra.

További globális élelmezésbiztonsági aggodalmakat okoz, hogy

teljes mértékben bizonytalan, mi lesz az ukrajnai őszi és tavaszi vetésekkel.

A harcok intenzitásától függ, hogy mennyire károsodik az őszi vetés, illetve az is, hogy egyáltalán mekkora területen kerülhet a földbe a tavaszi vetőmag.

A cikk végül kitér a többi között az üzemanyagkáosz járulékos, de súlyos hatásaira is, melyek hazánkat is sújtják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×