eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Megnőtt a csalók által a bankkártyákról leszedett pénz összege

Mind gyakrabban és nagyobb értékben eszközöl a lakosság a bankkártyás vásárlást. A banki másodlagos azonosítók azonban még nem lettek az átutalást indítók kedvencei.

A lakosság a járvány végeztével sem akar visszaszokni a készpénzre - derül ki a napi.hu összegzése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss pénzforgalmi adataiból.

Egyre többen vezetnek bankszámlát is, a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2021 végén megközelítette a 10,6 milliót, ami éves szinten több, mint 140 ezres növekedés. A számlatulajdonosoknál az arány nem változott számottevően (9,54 millió lakossági számla, kicsit több mint egymillió céges).

Kártyás vásárlások

Változatlan a fizetési kártyák száma: az év végén kevéssel 9,9 millió alatt alakult, ebből valamivel több mint 1,2 millió darab volt a hitelkártya. Ezeket azonban egyre aktívabban használják a magyarok, ugyanis

a közel 10 millió kártyából 6,7 milliót használtak vásárlásra, ami 68 százalékos arány, és eddig a legmagasabb. A kártyák 13 százalékát pedig már mobiltárcából használják,

vagyis elő sem veszik, hanem telefonnal, órával fizetnek a boltokban. A vásárlásra használt kártyák arányában nézve minden ötödik plasztiklapot regisztrálták már valamilyen mobiltárcába.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított tranzakciós forgalom tovább bővült: 2021-ben a darabszámban és értékben egyaránt 21 százalék fölötti növekedést mértek, aminek következtében a belföldön lebonyolított tranzakciószám

először törte át az 1 milliárdos határt,

majdnem elérve az 1,2 milliárdos szintet, a tranzakcióérték pedig megközelítette a 10 ezer milliárd forintot.

Hazai kártyával 2021 negyedik negyedévében összesen 62 millió online tranzakciót bonyolítottak 802 milliárd forint értékben az ügyfelek.

Az ATM-használatok száma 2021-ben éves szinten 2 százalékkal visszaesett, míg értékben 6 százalékkal nőtt, vagyis ritkábban, de több pénzt vesznek fel az emberek az ATM-ekből.

Az azonnali fizetés és az extrák

Az átutalásokon belül kiemelkedik az azonnali fizetési tranzakciók növekedési üteme, 2021 negyedik negyedévében darabszámban és értékben rendre 20, illetve 30 százalékos növekedést mutat a megelőző év azonos időszakához képest.

Az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó egyéb extrákat viszont kevesen használják. Másodlagos azonosítót két évvel a bevezetés után is a bankszámlák kevesebb mint 1 százalékához kapcsoltak eddig, a magánszemélyek főleg a mobilszámukat adják meg ilyenkor, a cégek nagyjából hasonló arányban használnak mobilszámot, e-mail címet és adószámot. A másodlagos azonosítóra érkező utalások száma csupán 16,4 ezer volt, az értéke nem érte el az egymilliárd forintot az utolsó negyedévben. A fizetési kérelem még ennél is népszerűtlenebb, 796 tranzakciót bonyolítottak le 65 millió forint értékben egy negyedév alatt.

Trükkösebbek a csalók

Az erős-ügyfélhitelesítésre vonatkozó előírások 2021 eleji szigorodása ellenére tovább folytatódott a kibocsátói oldalon elkövetett fizetési kártyás visszaélések értékének a növekedése, ami elsősorban a visszaélések szerkezeti átrendeződésére, illetve ezzel párhuzamosan a kevésbé pénzforgalmi vetületű pszichológiai manipulációra és megtévesztésre alapozott esetek terjedésére vezethető vissza - írja az MNB.

2021 negyedik negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest ugyan 1 százalékkal kevesebb visszaélés történt, ugyanakkor a felmerült kárérték közel 25 százalékkal növekedett. Mindazonáltal a 19 ezer sikeres visszaélés 457 millió forint értékben továbbra is eltörpül a forgalomhoz képest, így a hazai kártyás infrastruktúra továbbra is kimagaslóan biztonságosnak tekinthető.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×