eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjának átadásán Budapesten 2021. november 25-én. Az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vehette át.
Nyitókép: MTI/KKM

Matolcsy György: időszűkében a jegybankok

A jegybankelnök szerint a Fed és az EKB is túl sokáig tartotta fenn az infláció „átmeneti” jellegére vonatkozó álláspontját.

Valóban túl hosszú ideig tartott, amíg a Fed és az EKB korrigálta az áremelkedés félreértelmezését. Ezzel a monetáris politikai szigorítás feltorlódását kockáztatják, ahogy az inflációs várakozások egyre beágyazottabbá válnak (Mohamed El-Erian, FT, 2022. február 6.) – olvasható Matolcsy György Facebook-posztjában.

Most mindkét vezető jegybank igyekszik visszanyerni a szakpolitikai hitelességét, miután – hibásan – túl sokáig tartották fenn az infláció „átmeneti” jellegére vonatkozó álláspontjukat – teszi hozzá a Magyar Nemzeti Bank vezetője, aki szerint a monetáris politika és a gazdaság számára fokozatosabb átmenetet kellett volna választaniuk az inflációs adatok folytonos félreértelmezése helyett.

A jegybankelnök szerint az EKB nem fogja tudni egyszerre fenntartani mind a negatív kamatlábakat, mind pedig az eurozóna kötvénypiacaira gyakorolt nagyon erős befolyását. Az európai jegybanknak vagy a pozitív kamatlábak felé vezető sima utat kell választania, vagy pedig azt, hogy az adósság 100 százalékát felvásárolja, ahogy az elmúlt két évben is tette.

„Az idő még a legnagyobb jegybankok számára is szűkös erőforrás, ezért fel kell gyorsítaniuk a döntéshozatali folyamataikat. Az inflációs narratívát elvesztették, de a jövőben várt infláció elleni háborút még megnyerhetik” – fogalmaz bejegyezésében az MNB elnöke, válaszul a Financial Times „Fed and ECB still behind the inflation curve” (A Fed és az EKB továbbra is az inflációs görbe mögött kullog) című cikkre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×