eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

A ruházkodás, a használt cikkek és a gyógyszer pörgeti a kiskereskedelmet

Tavaly decemberben a naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, az év egészében - a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - 3,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene ugyancsak 2,7, az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzleteké pedig 2,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának összességében 8,7 százalékos növekedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 36,9, a használtcikk-üzletekben 34,4, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 12,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 9,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,0 százalékkal emelkedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletek forgalmának volumene 0,6 százalékkal kisebb volt az előző decemberinél.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 10 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - tette hozzá jelentésében a KSH.

A tavalyi év egészét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyformán 4,9, százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A kiskereskedelem forgalma folyó áron 1466 milliárd forint volt decemberben és 14 085 milliárd forint az egész évben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×