eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Matolcsy György: az infláció elleni küzdelem "az új korszakba való belépés kulcsa"

A mai kétszintű bankrendszert nem az egyszintű pénzügyi rendszer felé érdemes elmozdítani - írta az MNB elnöke.

Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a magyarnemzet.hu-n megjelent írásában. Megjegyezte: minél előbb képes megnyerni egy jegybank az infláció elleni küzdelmet, annál jobban képes élni a pénzteremtés eszközeivel.

A magyarországi infláció 80 százalékban importált, ezért csak együtt lehetnek győztesek a világ jegybankjai - véli Matolcsy György. Úgy fogalmazott, hogy az infláció elleni küzdelem "az új korszakba való belépés kulcsa".

"Korunk a nagy technológiai áttörések korszaka, amelyek innovációkat hoznak a modern élet minden területén, így a pénzügyekben is. Ebből a jegybankok sem maradnak ki, sőt motorként gyorsítják majd az átállást a pénz jövőjére és a jövő pénzére.

A 2020-as évek egyik meghatározó karakterjegye lesz a jegybanki működés innovációja"

- írta.

Matolcsy György felidézte, hogy Európában a magyar jegybank kapott először fenntarthatósági, zöld mandátumot, de ez szerinte a jelen évtizedben általánossá válik. A jegybanki általános QE (mennyiségi lazítási) programok helyére célzott hiteleszközök lépnek.

Az MNB vezetője megemlítette: a világ jegybankjai még csak kísérleteznek a jegybanki digitális pénzzel, az évtized során azonban minden jegybank alkalmaz majd valamilyen digitális jegybanki pénzt.

Várhatóan folytatódik a kriptovaluták reneszánsza, e téren azonban "még forr a világ", lesznek új győztesek és korábbi sikeresek is megbukhatnak - jegyezte meg.

A jegybankelnök végül arról is írt, hogy a digitális jegybanki pénzek belépése kiélezi a vitát a pénzügyi rendszer jövőjéről. "A magyar jegybank egy szövetségi kapcsolatban hisz a parlament, a kormány, a jegybank és a pénzügyi szektor szereplői között".

A mai kétszintű bankrendszert Matolcsy György szerint nem az egyszintű pénzügyi rendszer felé érdemes elmozdítani, hanem pont fordítva, a maihoz képest többfajta, de koncentráltabb, ezért erősebb pénzügyi rendszer felé. Ez egy fúziós és platformokon alapuló, jellegében 3.0-ás pénzügyi rendszert hozhat az évtized végére Magyarországon - szögezte le a jegybankelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×