eur:
385.5
usd:
354.47
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
A manual worker looking satisfied with the work done on the construction site
Nyitókép: AzmanJaka/Getty Images

Az építőiparban jó évre számítanak, de nem fájdalommentesre

Öt-hat százalékkal növekedhet az idén az építőipari teljesítmény, miközben bizonyos építőanyagok esetében két számjegyű drágulás várható – véli az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Az ÉVOSZ jó évre számít összességében, 5-6 százalékos további termelésbővülést prognosztizál 2021-hez képest, de nagyon nagy lesz a szóródás – fogalmazott érdeklődésünkre Koji László. A szakszövetség elnöke szerint a választások évére jellemző, hogy kevesebb az állami és önkormányzati megrendelés, így a mélyépítés területén dolgozó cégeknél további növekedésre nem számít. Alapvetően a lakásépítés, lakásfelújítás, valamint az ipari csarnoképítés, logisztikai központok lehetnek azok a beruházások, amelyek leginkább húzni fogják az ágazatot.

Koji László elmondta, jelenleg

körülbelül 35 ezer új építésű lakás van kivitelezés alatt, amiből 25 ezer használatba is kerülhet 2022-ben,

miközben az év hátralévő részében további megrendelésekkel is számolnak az ÉVOSZ-nál, bár utóbbiak befejezése vélhetően nem idénre fog esni. Emellett nagyjából 250 ezer lakás felújítása valósulhat meg ebben az évben.

Ami az építőanyagok várható drágulását illeti, a szakszervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőanyaggyártó cégek egy része már jelezte, hogy – elsődlegesen az energiaárak emelkedése miatt, hiszen ezekre nekik már le kellett szerződniük az első félévre – kénytelen lesz a termékek árát emelni. Ennek hatására az első negyedévben magasabb áremelkedéssel szembesülhetünk az építőanyagok piacán, mint az elmúlt években. Korábban 5-6 százalék körüli drágulások voltak, de két számjegyű semmiképp, az idén viszont bizonyos termékek esetében

10-15 százalékos áremelkedés is lehet márciusig

– emelte ki a szakember.

Elsősorban azok az építőanyagok drágulhatnak ennyire drasztikusan, amelyek vagy importból származnak, vagy az előállítása jelentősebb energiát igényel, mint a szigetelőanyagok, az égetett kerámia vagy a burkolóanyagokhoz szükséges különféle ragasztók és segédanyagok. A gépészeti berendezések is mind importból származnak, de az elektromos szereléshez szükséges anyagok esetében is jelentősebb drágulásra számít az ÉVOSZ, míg

a fa, a réz, a vas és az acélipari termékek várhatóan már nem drágulnak tovább az első hónapokban.

Koji László szerint a kormányzati intézkedések arra voltak jók a múlt évben, hogy tartósan építőanyaghiány nem alakult ki az országban. A jellemző építőanyagok exportjánál visszafogottabbak voltak a volumenek, a gyártók és a kereskedők pedig előnyben részesítették a hazai vásárlókat, illetve a magyarországi építkezésekhez szükséges anyagvásárlásokat, ami mindenképpen fontos volt – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×