eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
10000 forint banknote stack with small metal money. as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Fontos közlendője van a jegybanknak osztalékügyben

Januártól ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is.

Januártól ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is, a jegybank ugyanis nem hosszabbítja meg ezek korlátozását - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-t.

A döntés oka, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági bizonytalanságok mostanra csökkentek, gyors gazdasági kilábalás indult meg, ami mérsékli a hitelintézetek tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat is - írták a közleményben.

Megjegyezték: a törlesztési moratórium célzott folytatásával jelentősen apadt - s mára mindössze a teljes hitelállomány 4 százalékára rúg - a fizetési stop hatálya alatt lévő hitelek aránya is, ami szintén enyhíti a kockázatokat.

Az MNB adatai szerint emellett megfelelő a hitelintézetek szektorszintű értékvesztés-fedezettsége, így nincs szükség az egész piacot érintő további korlátozásokra.

A jegybank mostani lépése összhangban van az Európai Központi Bank idén szeptember 30-i lépésével is, amely során az EKB szintén visszavonta az osztalékfizetés korlátozásával kapcsolatos korábbi ajánlását.

Az MNB arra is kitért, hogy továbbra is nyomon követi az egyes pénzügyi intézmények értékvesztés-fedezettségét, és esetleges probléma esetén egyedileg kezeli azt.

Az MNB tavaly márciusban fogadott el átfogó intézkedéscsomagot a hitelintézetek számára a járvány hatásainak mérséklésére. Ezt követően vezetői körben jelezte elvárását, hogy 2020. szeptember 30-ig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés az érintett pénzügyi intézmények részvényeseinek; ezt a határozatot később többször meghosszabbította. Az osztalékkifizetés korlátozás alól a pénzügyi intézmények szigorú feltételek teljesítése esetén eddig is mentesülhettek - emlékeztetett az MNB közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×