eur:
394.65
usd:
365.94
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nem hozta a saját magától elvártat az OTP

Az OTP-csoport a vártnál kisebb eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, 120,173 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 1 százalékkal kisebb az előző negyedévinél, és 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amely alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye idén a harmadik negyedévben 127,3 milliárd forint volt, 1 százalékkal kisebb az előző negyedévinél, és 8 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az alacsonyabb negyedéves adózott eredmény oka a magasabb negyedéves kockázati költség, ami részben egyedi tételekkel, részben módszertani változásokkal magyarázható, mindeközben a hitelportfólió minősége továbbra is stabilan alakult - írták.

Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint éves összevetésben 9 százalékkal nagyobb, 124 milliárd forintos konszolidált számviteli adózás utáni eredményt vártak.

Az első kilenchavi konszolidált adózás utáni nyereség 335,321 milliárd forint lett, ami 78 százalékkal magasabb az előző évinél. A konszolidált korrigált adózott eredmény 373,578 milliárd forintot tett ki, ez 61 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A jelentés szerint

az első kilenc hónapban 38,3 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt adózás után.

Ebből 7,2 milliárd forint a harmadik negyedévben jelentkezett.

Az év első kilenc hónapjában a bankcsoport az előző évinél 22 százalékkal nagyobb, közel 483,5 milliárd forintnyi konszolidált működési eredményt ért el. A kilenchavi bevételek dinamikusan, 10 százalékkal nőttek éves szinten, ezen belül a nettó kamateredmény 8 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ezt meghaladó mértékben, 13 százalékkal bővült, míg az egyéb nem kamatjellegű bevételek 23 százalékkal ugrottak meg egy év alatt.

Azt írták, hogy csoportszinten alapvetően kedvezően alakultak a folyamatok az elmúlt kilenc hónapban. A menedzsment várakozása alapján az év eddig eltelt időszakában tapasztalt

11 százalékos teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány növekedés alapján a hitelportfólió éves növekedése 15 százalék körül alakulhat árfolyamszűrten.

Feltételezve a kedvező kockázati trendek folytatódását a korrigált tőkearányos megtérülés (ROE) 2021-ben 18-20 százalék között alakulhat. Az OTP Bank vezetése elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019-2020 utáni évekre számított és a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forintnyi osztaléktömeg kifizetését is. A 2021-es pénzügyi év után fizetendő osztalékra eddig 64,8 milliárd forintot vonnak le, ami nem tekinthető indikációnak a menedzsment részéről a 2021. év után fizetendő osztaléktömegre; azt az Európai Bizottság (EU) rendeletének megfelelően határozták meg - közölték.

A nettó kamatbevétel 8 százalékos növekedéssel meghaladta a 636 milliárd forintot az első kilenc hónapban. A harmadik negyedévben 222 milliárd forint lett, 6 százalékkal több az előző negyedévinél, és 14 százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok 238,2 milliárd forintot tettek ki, ez 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A harmadik negyedévben meghaladták a 86 milliárd forintot, ami negyedéves összevetésben 7 százalékos, évesben pedig 16 százalékos növekedésnek felel meg.

A működési kiadások gyakorlatilag stagnáltak 467 milliárd forinton. Mindennek hatásaként a harmadik negyedévi működési eredmény 176 milliárd forint lett, 10 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 26 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A kilenchavi működési eredmény 22 százalékkal 483,5 milliárd forintra nőtt.

A bank mérlegfőösszege 26 180 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten 7 százalékkal, éves szinten 15 százalékkal bővült.

Az ügyfélhitelek nettó értéke 14 881 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 15 742 milliárd forinton álltak - mindkét esetben árfolyamszűrten - a harmadik negyedév végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója 3 százalékponttal 76 százalékra mérséklődött az első kilenc hónapban.

A jelentés szerint a román leánybank kivételével a kilenchavi profit valamennyi külföldi leánybank esetében meghaladja a 2020. évi adózott eredményt. A külföldi csoporttagok profit-hozzájárulása 52 százalék volt, ami 4 százalékpontos éves növekedés.

Az év első kilenc hónapjában csoportszinten a vállalati hitelállományok növekedési üteme közel 10 százalékos, a fogyasztási hitelek és lízing állományok esetében 11-11 százalékos, míg a jelzáloghitelek esetében 12 százalékos volt. Az egyedi teljesítmények közül kiemelkedik a magyar fogyasztási hitelek 25 százalékos, a vállalati hitelek 14 százalékos, illetve a jelzáloghitelek 11 százalékos volumen-bővülése.

2021. szeptember 30-án a bankcsoport bruttó likviditási tartaléka 8,2 milliárd eurónak megfelelő összegű volt.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki zárásra a részvények ára 3,27 százalékkal, új csúcsra, 19 400 forintra erősödött, forgalmuk 8,2 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 19 250 forint, a legalacsonyabb 10 650 forint volt.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×