eur:
394.49
usd:
365.29
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Bec Parsons / Getty Images

Az idei karácsonyi ajándékvásárlási láz más lesz, mint a megszokott

Magasabb árakra, kevesebb akcióra és áruszállítási fennakadásokra is számítani lehet a közelgő adventi időszakban. Az idei vásárlásoknál érdemes még előrelátóbbnak lenni, de ügyelni kell arra is, hogy vásárlóként némi kedvezmény kedvéért ne veszítsük el a jótállási idő felét.

Míg a pandémia előtt folyamatosan bővült a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi év decemberében 3-4 százalékkal csökkent annak volumene. A következő két hónapban a kereskedelemben azonban a forgalom növekedésére és a bevételek emelkedésére számítanak; Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az ágazatnak mégis számos nehézséggel kell szembesülnie.

"Az alkatrész- és alapanyaghiány miatt lehet, hogy a vásárló nem találja meg azt, amire korábban gondolt, általános áruhiányra azonban nem kell számítani,

ilyen riogatások is elhangoznak néha, ezek teljesen alaptalanok. Az igaz, hogy vannak szállítási nehézségek, torlódások, és az árak sem csak nálunk emelkednek a benzinár változása miatt, a távolabbi, tengeri szállítások költsége is nő."

Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártók, a kereskedők és a beszállítók költségei, átadási árai is emelkednek, ezek jelentős része pedig beépül a fogyasztói árba, durva drágulástól azonban Vámos György szerint nem kell tartani. Mindez viszont hatással lehet a közelgő akciókra.

"Nyilván ha a költségek emelkednek, az akciókat úgy kell tervezni, hogy ne legyen a cég működése veszteséges. Elképzelhető, hogy egyes cégeknél egyes termékeknél kisebb lesz az árengedmény mértéke, és kevesebb árucikket is vonnak be a leárazásba."

Az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, Keszthelyi Nikoletta szerint azonban az akciók esetében nem szabad csak a kedvezményekre koncentrálni.

"Például ha egy termék 105 ezer forintos, és mi 95 ezerért vásárolnánk meg akciósan, akkor érdemes mérlegelni, hogy tényleg beáldozzuk-e a jótállás felét, a két évből egy évet."

A kötelező jótállás jogszabály adta kötelezettség a vállalkozónak és ingyenes lehetőség a vevőnek. Főként tartós műszaki cikkek esetében ugyanakkor gyakran ajánlják a fogyasztónak, hogy akár 10 éves plusz garanciát is vásárolhat az adott termékre.

"Valójában ez sokszor biztosítási szerződést jelent, de sokszor nem azt takarja, mint a jogszabály szerinti jótállás; kijavítás, csere, vételár visszafizetése. Hanem mondjuk vállalják, hogy 10 évig ingyen javítják a terméket, de nem biztos, hogy van benne cserelehetőség."

Keszthelyi Nikoletta szerint a korábban beszerzett karácsonyi ajándékok esetében azt is

érdemes tisztázni, becserélhető-e majd december végén az ajándék.

Alapesetben ugyanis erre csak a vásárlástól számított három napon belül van lehetőség, egyre több kereskedő azonban a fogyasztói bizalom növelése érdekében kivételt tesz ez alól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×