eur:
392.19
usd:
361.8
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot visel a parlament ülésén a bécsi Hofburgban 2020. március 3-án. Ausztriában 11 238 igazolt koronavírus-fertőzött van.
Nyitókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot visel a parlament ülésén a bécsi Hofburgban. MTI/EPA/Christian Bruna

Megérkezett az EU helyreállítási csomagjának első, 450 milliós része Ausztriába

Ausztria helyreállítási tervét - melynek alappilléreit jövőorientált, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások képezik - júniusban fogadta el az Európai Bizottság.

Ausztriába megérkezett az Európai Unió járvány utáni helyreállítási csomagjának első, 450 milliós része - jelentette be Werner Kogler alkancellár szerdán Bécsben a Gernot Blümel pénzügyminiszterrel és Karoline Edtstadler európaügyi miniszterrel a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón.

Az európai uniós úgynevezett "Next Generation EU" helyreállítási alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap, melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig hitel. A most beérkezett 450 milliós kifizetés tulajdonképpen előleg, amint a beruházások elérik az úgynevezett "mérföldköveket", a további pénzeszközök folyamatosan érkeznek majd.

Kogler kijelentette, Ausztria a támogatás minden egyes centjét le fogja hívni, és a hazai pénzeszközök hozzárendelésével az a cél, hogy az ország erősebben kerüljön ki a koronavírus-válságból, mint amilyen állapotban a válság előtt volt. "Az osztrák helyreállítási csomag - amellett, hogy »túlteljesíti« a szigorú követelményeket - egy jobb jövőt teremt nemcsak Ausztria, de remélhetőleg az Európai Unió számára is" - tette hozzá az alkancellár.

Az ökológiai, digitalizációs és klímabarát projektek - az épületszanálásoktól kezdve a vasúthálózat bővítésén át a szélessávú internet teljeskörű kiépítéséig - és a jövőorientált gazdasági ágak támogatása a gazdaság szerkezeti reformjának és egyúttal növekedésének a garanciája - hangsúlyozta a zöldpárti politikus.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×