eur:
394.49
usd:
364.94
bux:
71481.37
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Soha nem nőtt egy nap alatt ennyivel a magyar államadósság

10 és 30 éves dollárkötvényt vont be a következő hónapok, évek feladatainak finanszírozására a magyar kormány.

A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ - írja a Portfolio iparági források alapján, a gazdasági szakportál számításai szerint ez minden idők egynapi új adósságkibocsátása, 1258 milliárd forint.

A minden eddiginél nagyobb (5,3 milliárd dollár) rövid távú forrásbevonási tervből következően két további rekord is született. Egyrészt maga

a 15,5 milliárd dollár nominálisan a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre,

és ebből is következően az ezekből elfogadott 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam.

A Portfolio elemzése szerint a "figyelemre méltó költségvetési költekezésre" kellhet a pénz, kiemelten a nyugdíjkiegészítésre és -prémiumra, miközben a költségvetésben "hatalmas mozgástér" van az idei költségvetésben. És persze ott vannak a biztosan csak később érkező uniós pénzek, amelyeket a kormány előfinanszíroz is.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×