eur:
394.3
usd:
364
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ismét emelt az alapkamaton az MNB

30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A testület a kamatfolyosón is változtatott, így az mínusz 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett - derült ki az MNB honlapján megjelent tájékoztatásból.

A jegybank június végén, több mint tíz év után emelt az alapkamaton, rögtön 30 bázisponttal. Az irányadó egyhetes betéti ráta akkor 15 bázisponttal került feljebb, így mindkét kamat 0,9 százalék lett. Azt is közölték egyúttal, hogy kamatemelési ciklusban gondolkodnak, amely addig tart, amig az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba – ennek látjuk most a második lépését.

Az alapkamat tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt akkor 0,60 százalékon.

A Portfolio megjegyzi: a mostani jegybanki döntéssel véget ért a negatív kamatok korszaka Magyarországon, hiszen az egynapos betéti kamat szintjének emelkedésével már minden fontos kamatkondíció a pozitív tartományba került.

A döntés hátteréről 15 órától Virág Barnabás MNB-alelnök ad tájékoztatást, ezt tudósítja az Infostart.

Az emelés hírére a forint azonnal erősödni kezdett.

Cikkünk hamarosan frissül.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×