eur:
394.93
usd:
366.14
bux:
71505.97
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Gál András Levente, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Digitális jólét program (Djp) szakmai vezetője beszédet mond A koronavírus hatásai az élsportra elnevezésű műhelykonferencián a Testnevelési Egyetemen, Budapesten 2020. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Közös projekt indult a vállalkozások digitális felzárkóztatásáért

Már több közös programot is elindított a Digitális Jólét Program és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Több fontos, a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációját, valamint a hozzájuk kapcsolódó innovációt elősegítő témában számolt be előrelépésről a Digitális Jólét Program (DJP) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A 21. században azok a vállalkozások lehetnek igazán sikeresek, amelyek képesek gyorsan reagálni a digitalizáció adta lehetőségekre. A február 25-én megalakult állandó munkacsoport célja többek között a magyar kkv-k digitális fejlettségének növelése és az adatgazdaság fejlesztése. A DJP–MKIK közös munkacsoport áttekintette a februárban elindított feladatokat, és több területen fontos eredményekről számolt be.

„A magyar kkv-k digitalizációs teljesítménye a DESI (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) alapján igen alacsony az Európai Unió más országaihoz viszonyítva. Ezért nagyon gyorsan lépéseket kell tennünk a fejlesztésben. Ahhoz, hogy a vállalkozások képesek legyenek kihasználni a digitalizáció nyújtotta versenyelőnyt, ösztönöznünk kell a mesterségesintelligencia-alapú és más innovatív megoldások elterjedését” – mondta Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője.

A DJP égisze alatt működő Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) keretében májusban elindult egy horizontális projekt, mely hosszú távú innovációs programok előkészítését teszi lehetővé. Ezek fókuszában az MI-alapú megoldások elterjesztése áll a kis- és középvállalkozások körében. Az MKIK a Modern Vállalkozások Programja keretében olyan digitális, mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások fejlesztésén dolgozik, melyek hosszú távon sikeresen hozzájárulnak majd a vállalatok mindennapi működésének optimalizálásához.

„A digitalizáció és azon belül is az adatgazdaság szerepe megkerülhetetlen lesz az elkövetkezendő években. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden olyan digitalizációs törekvést támogat, amely a gazdaság újraindítását és tartós növekedését szolgálja. A mesterséges intelligencia és az üzletiadat-hasznosítás területén konkrét fejlesztési javaslataink vannak" – hangsúlyozta Parragh László, az MKIK elnöke.

A Magyarország nemzetgazdasága szempontjából hatalmas jelentőséggel bíró kkv-k jelentős része az ország vidéki részein található, ezért a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak otthont adó településekről sem szabad elfelejtkezni. Elengedhetetlen a megfelelő digitális infrastruktúra biztosítása annak érdekében, hogy a vidéki kkv-k se szenvedjenek hátrányt. A DJP által létrehozott Okos Város Piactér keretében a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, valamint a digitális megoldásokra nyitott önkormányzatok egymásra találhatnak. Ennek köszönhetően nemcsak a digitalizáció minél gyorsabb terjedése válhat lehetővé, de a vállalkozások helyben is bekapcsolódhatnak a digitális fejlesztésekbe.

A munkacsoport tevékenységének eredményeképpen az MKIK fontos szerepet vállal a DJP digitális vállalkozásoknak alapított HYPER programjában is, mely eddig 120 vállalkozás innovatív digitális megoldásainak exportképességét segített továbbfejleszteni.

Az együttműködés egyéb programjai között szerepel többek között a vállalati adattárca kialakítása, a kis- és középvállalkozások adatelemző és digitális innovációs képességének növelése, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása, a digitális fogyasztóvédelem, valamint a digitális készségek és lehetőségek általános fejlesztése.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×