eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.
Nyitókép: Getty Images

Abszolút valószínű, hogy 7 százalékos lesz gazdasági növekedés

Az elmúlt negyven év legmagasabb GDP-bővülését hozhatja 2021, ha olyan ütemben folytatódik a gazdaság helyreállása, ahogy az év elején megindult.

A helyreállás valószínűleg sokkal gyorsabb lesz a korábbi visszaesések utáni időszakoknál, a következő években igazán látványos növekedési számokat láthatunk majd – mondta a Világgazdaságnak Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója hozzátette: a gyors visszapattanást az elhalasztott fogyasztás megjelenése, a beruházások felfutása, a gazdaság újraindulása és a digitalizáció is támogatja.

Az első negyedéves GDP-adatok után – szakértők egybehangzó véleménye szerint – 5 százalékot jócskán meghaladó növekedésre van az idén kilátás, amire a Nemzetközi Valutaalap rendelkezésre álló adatai szerint

1980 óta nem volt példa, ráadásul elemzők szerint 2022-ben az ideinél is magasabb, akár 7 százalékos bővülés elérése sem lehetetlen.

Szerencsés esetben a 2018-as 5,4 százalékos növekedés meghaladható, de még nagyon sok a kérdőjel – reagált a gazdasági napilapnak adott válaszában Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezető elemzője. A szakértő kifejtette: a helyreállás a jelek szerint azokban az ágazatokban lehet gyors, amelyeket nem érintettek jogszabályi korlátozások.

A Századvég szakértője azt is hozzátette, hogy a korábbi időszakok növekedésével csak korlátozottan lehet majd összehasonlítani az idei adatot, mivel ez a bővülés egy súlyos visszaesést követően valósulhat meg, ezzel szemben 2018-ban egy dinamikus növekedési perióduson belül sikerült kiemelkedő eredményt elérni.

A 2021-es számokat a 2008–2009-es válság utáni kilábalással célszerű összevetni

– mutatott rá az elemző.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×