eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Brüsszel javított a magyar adatokon

Az Európai Bizottság elemzése a GDP 4 százalékos növekedését vetíti előre 2021-re.

Az Európai Bizottság téli időközi gazdasági előrejelzése szerint 2020-ban 5,3 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP), míg a tavaly novemberi prognózis 6,3 százalékos visszaesést jósolt.

A testület csütörtökön közzétett elemzése szerint, az ipari, különösen az építőipari, valamint a kiskereskedelemi értékesítés, a koronavírus-járvány okozta lezárások ellenére, továbbra is erős maradt tavaly októberben és novemberben. Azonban a járvány második hulláma megszakította a viszonylagos fellendülést, így a GDP valamelyest csökkent a tavalyi negyedik negyedévben, elsősorban a beruházások és a szolgáltatások exportjának zuhanása miatt. A jelentés szerint az enyhítések bevezetése, a gazdasági tevékenység gyors fellendülését eredményezheti 2021 közepétől.

A bizottság elemzése a GDP 4 százalékos növekedését vetíti előre az idei évre, ez az érték nem változott a tavaly novemberi előrejelzésekhez képest. A jövő évre azonban, 5 százalékos bővülést jósol a testület, ami 0,5 százalékponttal több, mint az őszi prognózisban közölt adatok.

A jelentés rámutatott: a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt 2020 decemberében, szinte változatlan az azt megelőző hónapokhoz képest. A munkavállalók egyre nagyobb hányada azonban nulla munkaórát jelent, így nőhet azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek jövedelme csökken. A kormány nyújtott némi foglalkoztatásvédelmi támogatást azokban az ágazatokban, amelyeket a második járványhullám miatti lezárások a leginkább érintettek, de a munkahelyteremtés várhatóan csak a gazdasági növekedés visszaállása után folytatódhat. A jelentés szerint a mérsékeltebb munkaerőpiaci kereslet mérsékelni fogja a munkabérek növekedését is. A járvány második hulláma miatt újra bevezetett korlátozások ismét visszavethetik a magyar lakosság fogyasztását.

Az infláció a tavalyi év utolsó hónapjaiban enyhült, mivel az élelmiszer- és üzemanyagárak csökkentek. A harmonizált fogyasztóiár-index, a HICP-infláció 2020-ban 3,4 százalék volt, az előrejelzések szerint 2021-ben 3,5 százalékon marad a forint árfolyamának korábbi gyengülése és a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése miatt. Ezeknek az átmeneti tényezőknek a háttérbe szorulása után, az infláció várhatóan 2,9 százalékra csökken.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×