eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay.com

Bitcoin-rali: túl az álomhatáron a kriptopénzek összértéke

Megállíthatatlannak tűnik a bitcoin, a kriptodeviza árfolyama ismét úgy csúcsot döntött, miután egészen 37 800 dollárig száguldott.

Egyszerűen megállíthatatlannak tűnik a bitcoin, a kriptodeviza árfolyama ismét úgy csúcsot döntött, miután egészen 37 800 dollárig száguldott csütörtökön, amivel a kriptopénzpiac teljes piaci kapitalizációja először lépte át az ezermilliárd dolláros álomhatárt – írja a portfolio.hu.

A bitcoin árfolyama 37 800 dolláron is járt, ami megint csak újabb történelmi csúcsot jelentett a kriptopénz számára, pedig idén már így is 28,7 százalékot ralizott az árfolyam,

az elmúlt egy évben pedig 437 százalékos volt az emelkedés mértéke.

Mindeközben a teljes kriptodeviza piac értéke – amelybe a bitcoin mellett többek között az ethereum vagy a tether is beletartozik – most először lépte át az ezermilliárd dollárt a Coinmarketcap adatai alapján.

A Bitcoin árfolyama dollárban az elmúlt egy évben

Bircoin
forrás: coindesk.com

A bitcoin mostani ralijában számos faktor szerepet játszik, melyek közül az egyik az intézményi befektetői részvétel, az olyan neves befektetők vásároltak a kriptopénzből, mint Paul Tudor Jones.

Sok befektető szerint a bitcoin amolyan digitális arany, egy biztonságos menedékeszköz, és egy hedge, azaz fedezet az infláció ellen. A héten közzétett JP Morgan-elemzésben is hasonló gondolatokat láttunk, amelyben a bank stratégája arról írt, hogy a bitcoin árfolyama hosszútávon elérheti a 146 ezer dollárt, és az arannyal versenyezhet. Az elemzés viszont arra is kitért, hogy a bitcoin volatilitásának jelentősen csökkennie kéne ahhoz, hogy ezt az árfolyamot elérje.

Az az elképzelés, hogy a bitcoin az inflációval szembeni hedgeként szolgál, egyre népszerűbbé vált, miután a világ kormányai jelentős mennyiségű fiskális stimulussal igyekeznek segíteni a gazdaság talpra állását, amely az infláció megugrásához vezethet.

Ez a legutóbbi, januári rali biztosan felkeltette a vagyonkezelők érdeklődését, hogy az eszközeik még nagyobb részét diverzifikálják a kripto felé, mivel szívesen keresnek alternatív befektetéseket, például kriptodevizát vagy aranyat, hogy hedgeljék az inflációt és a geopolitikai kockázatokat – mondta Simons Chen, a Babel Finance nevű pénzügyi szolgáltató cég befektetési és kereskedési igazgatója a CNBC-nek. A szakember hozzátette, hogy számos kisbefektető is beszállt a raliba, miután aggódtak, hogy lemaradtak a gyors és könnyű hozamokról.

Persze nem csak optimisták vannak, David Rosenberg, a Rosenberg Research közgazdásza, és stratégája lufinak hívta a bitcoint.

A parabolikus mozgás a bitcoinban ilyen rövid idő alatt, de bármilyen értékpapírnál kifejezetten rendellenes.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×