eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Legyen résen, ha személyi kölcsönben gondolkodik

Érdemes válogatni a bankok ajánlatai között, ha valaki személyi hitelt vesz fel, mert januártól emelkedhetnek a törlesztőrészletek, a THM-plafon ugyanis csak december 31-ig van érvényben.

A koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a személyi hitelezés Magyarországon 2020-ban – a kiskereskedelmi forgalom is visszafogottabb, év végéhez közeledve pedig elsősorban azoknak lehet megoldás a hitelből történő vásárlás, akik rendelkeznek biztos jövedelemmel – mondta az InfoRádiónak korábban a Money.hu kommunikációs vezetője.

Van ugyanakkor néhány olyan szempont, amelyet mérlegelni kell, ha valaki kölcsönt vesz fel – az egyik legfontosabb, hogy a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozik, vagyis

a bankok ajánlatai a januártól esedékes törlesztőrészlet nagyságára eltérőek lehetnek.

Ugyanis csak december 31-ig létezik az úgynevezett THM-plafon a személyi kölcsönöknél, ami azt jelenti, hogy a kölcsönöknek a teljes díja nem lehet több, mint 5,75 százalék. Január 1-től viszont az említett díjak emelkedni fognak, így a havi törlesztőrészletek is – hívta föl a figyelmet Németh-Simkó Judit.

A Money.hu adatai szerint szeptember közepén például a másfél millió forintos, 5 éves futamidőre felvett személyi hitelek közül a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete 30 ezer forint volt, vagyis összességben 1 millió 800 ezer forintba kerül ez a kölcsön. Vannak azonban ennél lényegesen drágább konstrukciók is – ezért

érdemes körültekintően választani.

A legdrágábbak esetében a havi törlesztőrészlet 37-38 ezer forintot is kitehet a jövőben, így természetesen a teljes visszafizetendő összegnél is változás, emelt különbség lesz: a másfél millió forintos hitel esetében az olcsóbb konstrukcióknál 1,8 milliót kell visszafizetni, míg a legdrágább konstrukciók esetében ez 2,2-2,3 milliót is jelenthet összességében.

A Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján azt írta, hogy 2020 októberében 25 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 13 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben, de valamivel több, mint augusztusi csaknem 24,5 milliárd forint. Tavaly októberben ugyanakkor ehhez képest csaknem 49 milliárdnyi személyi hitelt vett fel a lakosság,

éves szinten tehát több mint 48 százalékos a visszaesés.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×