eur:
394.79
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
2017. május 29-én készült kép a British Airways (BA) brit légitársaság utasszállító gépeiről a londoni Heathrow repülőtéren. 2019. szeptember 9-én negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways pilótái bérköveteléseik nyomatékosítására.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Covid-tesztekkel indítanák újra a transzatlanti légi közlekedést

A British Airways és az American Airlines a oneworld hálózattal együtt szeretné, ha ismét a szokásos kihasználtsághoz közelítene az Amerika és Európa közti légi forgalom.

Három tesztből álló garanciát vállalna arra minden utasánál a brit és az amerikai légitársaság, hogy nem terjesztik a koronavírust: november 25-én indul majd a tervek szerint a tesztelés kísérleti periódusa. A Britsh Airways három amerikai város és London közt üzemeltetett járatainak legalább 500 utasát akarja megnyerni arra, hogy adjanak mintát felszállás előtt, érkezéskor, illetve három nappal érkezésük után. Ez jelenleg az utasoknak nem kerülne pénzbe, a későbbiekről még nem ismertettek részleteket. Az nem derül ki a British Airways közleményéből, hogy milyen típusú tesztet használnának.

"Szeretnénk ezzel bebizonyítani azt, hogy a tesztelés hatékonyabb megelőzési mód a karanténnál"

- mondta el a bejelentés kapcsán a British Airways vezérigazgatója, Sean Doyle a Reuters tudósítása szerint. Hozzátette, bármennyire is örömteliek a vakcinával kapcsolatos bejelentések, sajnos ezek nem segítenek megfelelő mértékben a légi közlekedés újraindításában.

A BA a tesztelési kísérletből származó adatokat független kutatók gyűjtik majd össze, ezután mutatják be azt brit minisztereknek. Céljuk, hogy meggyőzzék őket: egyes országok esetén töröljék el a jelenleg kéthetes karantént, teszteléssel kiváltva.

"Egy ilyen rendszer bevezetésével az emberek biztosabban tudnak tervezni, független a világjárvány aktuális helyzetétől" - vélekedik Doyle.

A brit légitársaság átlagosan heti 84 járatot üzemeltet a londoni Heathrow és a New York-i JFK repterek között, ennek negyedét tudta a múlt héten elindítani. Doyle szerint ez mindannak ellenére zajlik így, hogy a nemzetközi légi szövetség, az IATA tájékoztatása szerint mindössze

44 megbetegedés történt légi közlekedéssel összefüggésben

a koronavírus-járvány kezdete óta, így a repülés nagyon biztonságos a koronavírus terjedésének szempontjából is.

Az amerikai United Airlines a héten kezdte meg korábban meghirdetett koronavírus-mentes járatának közlekedését: a november 16-án indított, 14-es számot viselő Newark-London járat minden két év fölötti utasát szűrték gyorsteszttel felszállás előtt. A következő négy hétben az összes hétfőn, szerdán és pénteken negyed nyolckor induló járatuk utasát tesztelik majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×