eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Népszerű lett a járványálló elektronikus bankgarancia

A járványhelyzet és a gazdasági visszaesés a kereskedelem finanszírozására is rányomta a bélyegét. A piacot a hazai beruházásokhoz kapcsolódó szolgáltatások tartják a víz felett.

A kereskedelemfinanszírozási piacot a válság eltérő mértékben érintette. A külkereskedelemben az importőr vállalatok igényein kevésbé látszik a visszaesés, ez különösen igaz a nyersanyagokra, energiahordozókra, ahol stabil a kereslet, inkább az árváltozások okozhatnak meglepetéseket – mondta az InfoRádióban Simon Csaba, a Sberbank kereskedelemfinanszírozási szakértője.

"A követelés- és készletfinanszírozás ugyanakkor jobban kitett a gazdasági ciklusoknak, de most sokat javít a helyzeten az MNB NHP Hajrá programja és a Garantiqa garanciaprogramjai. Ezek az eszközök a kereskedelemfinanszírozásban is élénkítő hatásúak" – emelte ki a szakértő, és hozzátette, van néhány szektor, amely a visszaesés ellenére pörgeti a beruházásokat.

Az építőipar nagy lendülettel dolgozik tovább, elsősorban a nagyberuházásoknak köszönhetően, amelyekben a tíz legnagyobb építőipari cég jelentős szerepet kap, de együttműködő partnerként húzzák magukkal a kkv méretű cégeket is. Az állami hátterű nagyberuházások most a vezető építőipari cégek és a bevont alvállalkozók révén többletigénnyel jelentkeznek a bankoknál. A kormányzat megrendelésekkel támogatja a gazdaság élénkítését, részben az elmaradó magánberuházások kiváltására.

Ezek a vállalatok jellemzően a finanszírozásra kevésbé keresnek megoldást, mert a beruházások nagy volumene biztosítja nekik a szükséges forrást, most inkább a beruházásokhoz kapcsoló garanciavállalásokat keresik jobban a cégek. Népszerű az elektronikus bankgarancia, mert járványkompatiblilis megoldás, nem papíron, hanem pdf-formátumban, e-aláírással bocsátja ki a bank, és titkosított e-mailben továbbítja az ügyfeleknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×