eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Jegybanki döntés pörgetheti fel év végéig a biztosításkötést

A globális jegybanki pénznyomtatás nem várt pénzügyi hatása: januártól csökkenti az MNB a hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások kiígérhető technikai kamatait a biztosítási piaci hosszútávú biztonságos működése és a felelőtlen kamatígéretek elkerülése érdekében.

Jövő év januárjától 2,3-ról 1,8 százalékra csökken a forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata, míg az euróalapú konstrukcióknál 1,1-ről 0,6 százalékra változik - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A technikai kamatláb mértéke ezt megelőzően legutóbb 2016. július 1-jével változott itthon.

A jegybanki rendelet részleteiről szóló közleményből az is kiderül, hogy erre a hosszú lejáratú, akár 15-20 éves állampapírok, és az eurózóna tagállamai által kibocsátott kötvények hozamcsökkenései miatt volt szükség, továbbá az is, hogy a döntés előtt konzultáltak a biztosítási piac szereplőivel is az MNB szakértői.

A korábban megkötött életbiztosítások technikai kamatát a mostani döntés nem érinti, azok változatlanok,

a unit-linked biztosításokra pedig nem vonatkozik a döntés - mivel azoknak nincs technikai kamata sem. Utóbbiaknál ugyan vannak biztosítók, amelyek saját döntésük alapján vállalnak valamilyen szintű tőke- vagy hozamgaranciát, azonban elsősorban attól függ a biztosítással elérhető hozam, hogy az ügyfél által választott kockázatú befektetések árfolyama hogyan változott az adott évben.

Az MNB szerint a módosítás célja a pénzügyi stabilitás erősítése úgy, hogy a biztosítók a jövőben ne ígérhessenek – akár saját pénzügyi helyzetüket is kockára tévő – túlzott, esetleg felelőtlen hozamokat ügyfeleiknek.

A biztosítók saját döntésük szerint lefelé eltérhetnek a rendeletben szereplő technikai kamatszint maximumtól. Ugyanakkor az általuk kínált technikai kamatot szerződéses feltételeikben rögzíteniük kell a fogyasztók számára, azt minden évben jóvá kell írniuk ügyfeleiknek.

Persze ennél azért magasabb hozam elérése sem kizárt, a cégek döntő része ugyanis a szerződéses feltételeiben vállalja, hogy ha egy adott évben a technikai kamaton felüli többlethozamot ér el, akkor annak jelentős részét - akár 80-90 százalékát is - jóváírják az ügyfeleknek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×