Ha elfogadják a törvényt, akkor tt ahol egy nagy sörgyár és a vendéglátóhely között ilyen megállapodás van érvényben, azt a jövő nyártól semmisnek kell tekinteni. Így a nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is akár 20 százalékos piaci részesedést érhetnek el - írja a Világgazdaság.
Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke egyebek között arról beszélt a gazdasági lapnak, hogy a mostani részesedésük már magában azzal megduplázható, ha teljesen kihasználhatják a gyártókapacitásaikat. Jelenleg ugyanis a 80-90 hazai főzde zömének termelése legfeljebb a nyári hónapokban éri el a kapacitásai 90-100 százalékát, az év egészében az 50-60 százalékos arány is jónak mondható.
A következő lépés a szakmai szervezet vezetője szerint az lenne, ha a kisüzemi sörfőzdék így akár már 6 százalékos országos piaci részesedése 12 százalékosra ugrana kapacitásbővítéssel és technológiafejlesztéssel, akár pénzügyi befektetővel is, ha addigra valóban szabaddá válik a piac.