eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Óriási fordulat jöhet a söriparban

Eljöhet a kisüzemi főzdék aranykora, pénteken szavazhat az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely a kizárólagos szerződések tilalmával rendezné a Magyarországon forgalmazott sörök piacát.

Ha elfogadják a törvényt, akkor tt ahol egy nagy sörgyár és a vendéglátóhely között ilyen megállapodás van érvényben, azt a jövő nyártól semmisnek kell tekinteni. Így a nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is akár 20 százalékos piaci részesedést érhetnek el - írja a Világgazdaság.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke egyebek között arról beszélt a gazdasági lapnak, hogy a mostani részesedésük már magában azzal megduplázható, ha teljesen kihasználhatják a gyártókapacitásai­kat. Jelenleg ugyanis a 80-90 hazai főzde zömének termelése legfeljebb a nyári hónapokban éri el a kapacitásai 90-100 százalékát, az év egészében az 50-60 százalékos arány is jónak mondható.

A következő lépés a szakmai szervezet vezetője szerint az lenne, ha a kisüzemi sörfőzdék így akár már 6 százalékos országos piaci részesedése 12 százalékosra ugrana kapacitásbővítéssel és technológiafejlesztéssel, akár pénzügyi befektetővel is, ha addigra valóban szabaddá válik a piac.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×