eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Kéréssel fordult a kormányhoz a turisztikai szakma

A turisztikai szakmai szervezetek közösen kérik a kormányzatot, hogy a járulékkedvezmény fenntartásával segítse a dolgozók megtartását a minden elemző szerint még hosszú ideig válságtüneteket mutató ágazatban.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, a Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Rendezvényszervezők Szövetsége és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szerint örömteli, hogy a koronavírus-járvány első hullámát kiválóan kezelte az ország, s a veszélyhelyzet elmúltával a nemzetgazdasági ágazatok termelése újra megindult, ám ahogy a válság eltérő mértékben érintette az egyes iparágakat, úgy a felépülés üteme is eltérő lehet.

A szakmai szervezetek a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának ülését követő tájékoztatóra emlékeztetnek, amelyen a jegybanki szakemberek jelezték: az exportra termelő ágazatok mellett

a turizmus az a terület, amelyen még sokáig kell a teljesítmény komoly visszaesésével számolni.

A Világgazdaság megjegyzi: a hazai idegenforgalmi adatokból jól látszik, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly eltöltött 31,5 millió vendégéjszaka fele külföldi vendégekhez kötődik, ez az ügyfélkör ráadásul jelentősebb összegeket hagyott a szolgáltatóknál és a vendéglátóhelyeken. A határon átnyúló turizmust az uniós határok lezárásának feloldása ugyan segítheti, de a jelentősebb Magyarországra irányuló vendégforgalmú országok közül Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság sem EU-tagország.

Hasonló okokból nehéz a dolguk a külföldi nyaralásokat szervezőknek.

Akár a ki-, akár a beutazásról van szó, a hosszabb utak tervezését nagyban nehezíti, hogy a járványhelyzet miatt

szinte naponta változhatnak a protokollok, és csak kevesen vállalják a nyaralásuk utáni két hét karantént.

A szakmai szervezetek szerint a belföldi turizmus fellendülését valóban segítheti a pandémia utáni időszak, ám a jelek szerint a félelem itt is visszafogja majd az utazásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×