Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a rendelkezésre álló harmincmilliárd forintos keret ötvenszázalékos önerővel számolva hozzávetőlegesen
hatvanmilliárd forintnyi beruházás megvalósításához járulhat hozzá.
Előzetes felméréseik szerint ennek kétharmadát az üvegházak építése és korszerűsítése teszi majd ki, a fennmaradó részből pedig tárolók, hűtőházak, illetve csomagoló- és tisztítóegységek létesülhetnek. A szakemberek szerint bár a pályázatok részletei egyelőre nem ismertek – a tárca az ígéretek szerint a nyár folyamán teszi majd közzé a felhívást –, a leggyorsabban a tárolók és post harvest egységek létrehozására elkülönített keret merülhet ki. Az üvegházak esetében pedig az új szereplők belépése pörgetheti fel a beruházásokat.
„Reményeink szerint úgy írják majd ki a pályázatokat, hogy az üvegházakkal, valamint a tárolókkal kapcsolatos komplex fejlesztés támogatható legyen, ne kelljen az építésre és a technológiára külön pályázni” – mondta, megjegyezve, hogy ez a korábbi felhívásokhoz képest nagy könnyebbséget jelentene.
A legkorszerűbb, minden szükséges technológiai elemet tartalmazó üvegház létesítése hektáronként négyszázmillió forint körüli összegbe kerül. Így elképzelhető, hogy a következő időszakban a vidékfejlesztési forrásokból máig megépült kapacitások mellett
újabb százhektárnyi, korszerű üvegház épülhet
– mondta.
Ledó Ferenc hangsúlyozta, hogy a beruházási támogatás egyik fontos célja, hogy az önellátás az őszi-téli időszakban is biztosított legyen. Az importot vélhetően így sem lehet majd teljesen kiváltani, a piacot azonban
a fő szezonon kívül a jelenleginél jóval nagyobb arányban tudják ellátni friss zöldséggel a termelők
– hangsúlyozta. A hajtatott termények: a paprika és a paradicsom mellett igaz ez a gyökérzöldségekre és hagymafélékre is. Bár a termeléssel nem lenne gond, a megfelelő tárolók azonban még hiányoznak, így a gazdák rá vannak kényszerítve arra, hogy a betakarítást követően mielőbb túladjanak a termésen. Fontos az is – jegyezte meg a Fruitveb elnöke –, hogy tisztított, félkész termékként kerüljön piacra a zöldség, hiszen így a magyar áru a tavaszi szezonban tonnaszám érkező belga vagy holland mosott répával is fel tudja venni a versenyt.