eur:
392.34
usd:
360.14
bux:
72253.66
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland

Májusban emelkedett a beszerzésimenedzser-index

A válaszadók viszont továbbra is kedvezőtlen folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke 40,3, amely nagyobb ugyan az áprilisi 33,7 pontos értéknél, de még így is a valaha volt legalacsonyabb májusi érték,

A korábbi májusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú májusi 52,8 átlagot, és nem éri el az elmúlt három év 57,1 átlagát.

A felmérésben vizsgált részindexek jellemzően enyhén emelkedtek áprilishoz képest, ennek mértéke két esetben érte el a 10 százalékpontot.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban, hatodik alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019. októberben volt 50,0 pont alatt az index, ami az azt megelőző fél évben folyamatosan 50,0 pont körül ingadozott - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Bod Péter Ákos: Az 1, 2, 3 százalék logikája

Bod Péter Ákos: Az 1, 2, 3 százalék logikája

A nyár forró, ettől azonban nincs politikai uborkaszezon a világban. Nálunk sem. A június 9-i kettős választás mérsékelt érdeklődést keltő, szinte lefutott hazai eseménynek nézett ki akár csak negyedévvel azt megelőzően. Aztán nagyon másként alakultak a politikai viszonyok. Ami a gazdaságot illeti: a rossz és romló költségvetési helyzet láttán tudható volt, hogy ezúttal nem lesz mód választások előtt hangulatjavító költekezésre. Különösen úgy, hogy igen drága államosítási tervek, valamint a nagyközönség előtt ismeretlen mértékű nagyvállalati támogatások, továbbá az adósságszolgálati terhek miatt az állam költségvetési kiadásai roppantmód megugrottak. Így, amint mértékadó elemzések, valamint az Európai Bizottság tavaszi előrejelzései mutatták, a túlzott mértékű hiány mielőbbi korrekciója lett volna szükséges. Ilyenre persze nem volt kapható a kormány június előtt, eltekintve egy kiadásmérséklő csomagtól. Már az is eredmény, hogy legfeljebb az üzemanyag-kereskedőket presszionálta a kiskereskedelmi árak átmeneti mérséklésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×