eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Jókora fordulat a bankoknál, fokozódik a szigor

Több bank is már piacra dobta azokat a személyi kölcsönöket, amelyek kedvező kamatozással futnak december végéig, de a legtöbb pénzintézet már az is elárulta, hogy ezek a feltételek miként változnak meg jövő januártól.

Markáns változások indultak el a bankokban az elmúlt napokban, hetekben. Például egyre több banknál jelentek meg az új személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) a koronavírus-járványhoz köthető egyik új jogszabály szerint december végéig maximum 5,9 százalék lehet. Emellett több banknál megjelentek a jövő januártól érvényes feltételek is – derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából.

“Az érintett bankok döntöttek arról, hogy 2021 januárjától mekkora kamattal futnak tovább ezek a személyi kölcsönök” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Példaként felhozta, hogy van olyan bank, amely januártól 9,5 százalékos kamatot szab meg ezekre a személyi kölcsönökre. Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre.

A money.hu nagyságrendi kalkulációi szerint egy 1,5 millió forintos ötéves most felvett személyi kölcsön esetében december végéig havonta közel 29 ezer forint lesz a törlesztőrészlet. Ha pedig januártól 8,4-15,2 százalékra emelkedne a kamat, akkor az érintettek havi törlesztése 31-36 ezer forintra növekedne.

Fokozott szigor

Trencsán Erika rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt várható negatív hatások – például leépítések, jövedelemcsökkentések – miatt a korábbinál szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. Különösen a járvány hatásainak legjobban kitett ágazatokban dolgozóknál szigorították a bankok.

“Akinek 1-2 éve még simán adtak volna hitelt, az most nem feltétlenül mehet biztosra” – tette hozzá a money.hu szakértője. Volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg csaknem 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínált gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×