eur:
392.44
usd:
362.42
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ karácsonyi díszben, bőséges árukínálattal várja a vásárlókat. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Plázazárat és a bérek átvállalását kérik a kormánytól

A bevásárlóközpontok azonnali bezárását kéri több nagy boltlánc tulajdonosa.

Hárompontos, többek között a plázák azonnali bezárását kérő petíciót küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek és az operatív törzsnek, az MKIK-nak és a VOSZ-nak több nagyobb hazai tulajdonú üzletlánc - értesült a Portfolio. A petíció aláírói közel 500 üzletet működtetnek, többek között olyan ismert márkák boltjait, mint a Hugo Boss, a Retro, a Camel, a Tommy Hilfiger, a Players Room, a Devergo, a Saxoo, a Tally Weijl. Ebben a több száz üzletben mintegy 2500-3000-en dolgoznak, ennyi állás jelentős része veszhet el. Hozzátették, hogybiztosítani kellene az alapellátásba tartozó egységek megközelíthetőségét.

A jellemzően a plázákban lévő, nem élelmiszerrel, higiéniai vagy műszaki termékekkel forglalkozó boltokban

a korlátozott nyitva tartás ideje alatt néhol már a 90 százalékot is meghaladja a forgalomcsökkenés.

Jelen helyzetben a bérleti, illetve a munkáltatói jogviszonyból eredő kötelezettségek a vállalkozások számára elviselhetetlen terhet jelentenek, ami az érintett kereskedők ellehetetlenüléséhez és fizetésképtelenségéhez vezet.

A beadványban utalnak rá, hogy a még nyitva tartó üzletek dolgozói közül a fertőzésveszély miatt egyre többen nem vállalják a munkavégzést. Szerintük a teljes körű hatósági korlátozás jogtiszta helyzetet teremtene a bérbeadókkal szembeni pénzügyi kötelezettségek tekintetében. Ennek hiányában a bérbeadók továbbra is teljes összegben terhelik ki díjaikat.

Javasolják, hogy az állam vállalja át a megőrzött munkahelyek bruttó bérének 75 százalékát,

míg a bérleti jogviszony ügyében átmeneti szabályokat léptessen életbe a járványveszély által hátrányosan érintett, kereskedelmi egységet bérlők védelmében. Ezen felül hirdessenek moratóriumot a pénzügyi kötelezettségek nem szerződésszerű teljesítésének esetén alkalmazható szankciókra. Utóbbira példaként a felszámolást, a bankgarancia lehívást, a zálogjog érvényesítését, a kiköltöztetést és a közüzemek kikapcsolását említették.

A portál úgy értesült, hogy előkészítenek egy hasonló tartalmú üzenetet a nagy plázák üzemeltetőivel, ezt szintén elküldik a fenti körnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×