Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, exportőrje és fogyasztója, az olívaolajjal azonban – más élelmiszertermékekhez viszonyított magas gazdasági értéke miatt – előfordulhatnak minőségi gondok, sőt csalnak is vele - írta a Napi.hu az Európai Bizottság jelentésére hivatkozva. Az Unióban zajlik a világ olívaolaj-termelésének 69 százaléka, és bár a közösség önellátó, jelentős az exportja mellett a behozatala is.
A portál szerint az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy bár szigorú termelési, előállítási, minőségellenőrzési, címkézési szabályok vonatkoznak a közösség olívabogyó- és olívaolaj-kereskedelmére, épp az eredetvédelem és a fogyasztói jogok biztosításának érdekében, azonban ennek megbízhatósága a tagállami ellenőrzéseken múlik.
Itt pedig akadnak eltérések, nem minden termelő országban egyforma hatékonyságú a szabályok betartása, betartatása.
A fogyasztók megtévesztésének tipikus esete például, hogy a szűz olívaolajat extraszűz olívaolajként, vagy más növényi olajokkal keverve (napraforgó, kukorica, pálma, repce) "olívaolajként" értékesítik.
Az EU-ban egyébként a teljes termelés 99 százaléka négy tagállamra koncentrálódik. Spanyolország az első 63 százalékkal - ez az elmúlt három évben átlagosan évi 1,3 millió tonnát jelentett -, míg Olaszországban 17, Görögországban 14 Portugáliában pedig 5 százalékát állítják elő az uniós termelésnek.