eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei

Januártól a Babaváró hitel egyik feltétele, a 3 éves tb-jogviszonyra vonatkozó előírás szigorodott, ugyanis egy korában elfogadható biztosítotti kategória megszűnt. 

A Babaváró hitel egy igen kedvező hitelkonstrukció, ugyanis a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A támogatások miatt azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek. Ezek közül január 1-elsején az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult – írja a Bankmonitor.hu.

Az igénylő házaspár legalább egyik tagjának 3 éves folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem, 2020 januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba.

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két tb- jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be. Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×