eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Kezükbe vennék a kakaópiacot

A két legnagyobb termelő ország megunta, hogy bagóért adja el a termést az egyébként évi 107 milliárd dollárt megmozgató piacon, ahol a termelők napi 3 dollárból nyomorognak, míg a haszon nagy részét lefölözik a nagy csokoládégyártók és felvásárlók.

Ghána és Elefántcsontpart, a világ kakaótermelésének kétharmadát uraló két ország, 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát - idézte a hvg.hu a Wall Street Journal cikkét. Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, így

a 400 dolláros, 16 százalékos emelés megdobhatja a csokoládéárakat világszerte.

A tervezett kartell a termeléstől a végső értékesítésig lefedné a jelenleg egyébként évi több mint 107 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piacot, és már októberben megkezdené a működését. Mint oly sok termék esetében, az ázsiai életszínvonal növekedése a csokoládé iránti kereslet is folyamatosan húzza maga után.

"A világ kakaótermésének több mint a kétharmadáról van szó. Enélkül nem lehet meg a világpiac. Ezért minden bizonnyal áremelkedésre kerül majd sor. A számlát a fogyasztók fizetik meg" - nyilatkozta az egyik legnagyobb londoni brókercég társigazgatója a Wall Street Journalnak.

A kartell ötlete azután merült fel, hogy a két ország 100 dollárral, 2600 dollárra szerette volna növelni a kakaó tonnánkénti árát, azonban a londoni brókerházak visszautasították a kezdeményezést. Ezt követően jött a 2900 dolláros tonnánkénti árról és a kartellről szóló elképzelés.

A kartell egyébként azt ígéri a napi 3 dollár alatti jövedelemből tengődő kakaótermelő farmereknek, hogy minden eladott tonna után kapnak 1800 dollárt. A 400 dolláros pluszt pedig egy kakaóalapba helyezik, amely a nehéz időkben, komolyabb áresések idején támogatná a termelőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×