eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A magyar csapat játékosai, miután 31-29-re győztek a román válogatott ellen a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország - Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Dénes Ferenc sportközgazdász: esetleges a magyar sport, rengeteg pénzzel a háta mögött

A sportközgadász piaci alapúvá tenné a jelenlegi központi irányítás alatt álló magyar sportfinanszírozást. Szerinte ez év végén vonható meg a második és a harmadik Orbán-kormány sportpolitikájának mérlege. Dénes Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

A 2010 végén, 2011 elején indult sportfejlesztési program hamarosan tíz éves lesz, azt már lehet majd értékelni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az első Orbán-kormány sportügyekért felelős helyettes államtitkára.

Szerinte

jelenleg arról kellene beszélni, hogy a tokiói olimpián meglesz-e a kézilabdás nők dobogós helye, ezzel szemben most azon izgulunk, hogy egyáltalán kijutnak-e

az ötkarikás játékokra.

"Szerintem kint leszünk, és még így is meglehet az érem, mert a magyar sport ennyire esetlegesen mozog jelenleg, rengeteg pénzzel a háta mögött. Rendkívül esetlegesek és bizonytalanok a kimenetek abból a szempontból, hogy jól megyünk vagy sem. A forrásokkal nem tudunk mit kezdeni.

Dénes Ferenc sportközgazdász úgy véli, idén ősszel számot kellene vetni a közpénzek elmúlt 10 éves sportcélú felhasználásáról.

"A futball-Eb és a tokiói olimpia meghatározó lehet. Tegyük fel, 10 aranyérmet szerzünk Tokióban, ebből 8 olyan volna, amely már a jelenlegi fejlesztési program, illetve a tao részese volt.

Ha nem jön össze ez az éremtermés, akkor felvetődhet majd a kérdés, mire költöttük el a pénzt. Van futball-Eb-nk, van csodálatos stadionunk, a magyar válogatottnak ott kell lennie.

Ne beszéljünk mellé! Nagyon jók vagyunk abban, hogy valami ezért, azért meg amazért nem sikerült."

A szakember hozzátette: a magyar sportban jelentőssé vált a központi irányítás, a magyar sport "államosítása" zajlik.

"A decemberi kormányrendeletek, határozatok egyértelmű irányt mutattak: emlékeztetnék arra, hogy a sportakadémiák új rendszerét a miniszterelnök a sportági szövetségek és a Magyar Olimpiai Bizottság helyett Kásler Miklós miniszterre bízta, tőle várjuk azt, hogy megújítsa, új pályára állítsa a sportakadémiai rendszert.

Vélhetően a miniszterelnök elégedetlen, és politikai megoldást akar

ebben a dologban"

- véli Dénes Ferenc, aki felhívta a figyelmet a két ünnep közötti "pénzosztásra" is, amikor közvetlenül juttattak állami forrásokat egyéni sportolók felkészülésére.

"Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a magyar kormány a saját kezébe akarja venni a történéseket. Most már nemcsak elvi, stratégiai, strukturális megalapozó szinten, hanem konkrét működési szinten is."

A korábbi politikus emlékeztetett arra is, hogy 1999-ben arra törekedtek, hogy piaci alapú legyen a magyar sport támogatása.

"Ma Magyarországon gyakorlatilag a sportpiac eltűnt, most egy egyértelmű központosításban gondolkodik a kormány, aminek vannak hagyományai bőven, csak a gyakorlatát kell kifejleszteni. A központosított rendszert is hatékonyan kell tudni működtetni,

a túl sok pénzt nem tudja hatékonyan felszívni a rendszer, ami irritálja a társadalom egy részét, és frusztrálja azt a közösséget is, aminek az lenne a dolga, hogy a pénzeket hatékonyan használja fel.

Szerintem piacgazdaság kellene, nem pedig központosított állami rendszer."

Alább a teljes interjút megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×