eur:
396.13
usd:
369.6
bux:
71959.25
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Soha ennyi kukorica nem termett még egy hektáron

Világrekordot ért egy amerikai farmer teljesítménye az idén 55. alkalommal megrendezett országos termésversenyen. A legjobb magyar eredmény jócskán elmarad ettől.

Az idén erősen próbára tette a farmerek tudását a tavaszi vetésű növények számára kedvezőtlen időjárás az Egyesült Államokban. Ennek ellenére az 55. alkalommal megrendezett országos kukoricatermesztő versenyen az első helyezettnek sikerült világrekordnak számító eredményt elérnie.

DavidHula ugyanis hektáronként 41,44 tonnás (616,1953 bushel/acre) termést takaríthatott be.

A farmerek többségét érintő kedvezőtlen termesztési feltételek ellenére a nemesített fajták és az élenjáró termesztési technikák ebben az évben is lehetővé tették a résztvevők számára, hogy több kategóriában kimagasló eredményeket érjenek el - írta az Agroinform.hu.

"Ennek a versenynek a nyertesei új utakat fognak találni, hogy fajtáikat megismertessék. Ugyanakkor ezek az innovációk valamennyi gazdatársuknak segítenek abban, hogy ők is megfeleljenek termesztés kihívásainak. A mi versenyünk, mind a farmerek, mind pedig a műszaki kiszolgálók részéről az újítást és a javítást helyezi előtérbe, ami képessé teszi az USA farmereit, hogy megfeleljenek az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok és növényi rostok iránti magasabb igényeknek." – mondta Roger Zilstra, a verseny operatív csapatának vezetője.

A kilenc termelési kategória 27 nyertese átlagosan 25,78 tonna/hektár (383 bushel/acre) terméshozamot ért el, miközben az országos átlag 2019-ben csak 11,2 tonna/hektár (167 bushel/acre) volt.

Magyarországon ettől még jócskán elmaradnak a hozamok, mind a normál, mind a versenyparcellák esetében. Hasonló termésversenyt szervez ugyanis évek óta Kukorica Klub, amelybe egyre többen neveznek be. A tavaly 10. alkalommal megrendezett versengés legjobb eredményét egy hajdúböszörményi gazdaság, a Kardos Farm Kft. produkálta 17,3 tonnás átlagterméssel.

Ehhez képest az országos átlagtermés 2018-ban csak közelítette a 8 tonnát hektáronként. Az idén pedig kismértékben meghaladta azt.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×