eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Reagált a kormány a kata szigorításáról szóló hírekre

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) birtokába került egy munkaanyag, amelyben a kata szigorítására vonatkozó tervek szerepelnek.

Eszerint a munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből a jelenlegi 2 helyett 4 feltételt kellene teljesíteni, valamint például megszigorítanák azt is, hogy milyen összegű és milyen cégeknek kiadott számlák mellett lehetne választani ezt a kedvezményes adózási módot.

A kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását - közölte a fentiekkel kapcsolatban Pénzügyminisztérium csütörtökön. A közlemény szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok hívták fel a kormány figyelmét a katát érintő visszaélésekre, ezért a tisztességes vállalkozók védelme érdekében

az adóhivatal fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A Pénzügyminisztérium a közleményben felidézte, a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse.

Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is - írja a szaktárca.

A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni - hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×