eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Autós javaslatokkal álltak elő a V4-es államok szövetségei

Közös nyilatkozatban foglalták össze a közlekedés fenntarthatóságával, a járműipar átalakulásával kapcsolatos észrevételeiket és elvárásaikat a visegrádi államok autós szövetségei budapesti konferenciájukat követően szerdán.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) vezetője a rendezvényt követően ismertette, hogy a nyilatkozat a járművek gyártását, újrahasznosítását és megsemmisítését szabályozó intézkedéseket sürget a környezet védelme érdekében.

Az előírásokat nemcsak az új autókra, hanem a járműpark egészére ki kell terjeszteni az állásfoglalás szerint.

A szakmai szövetségek európai szinten sürgetik a káros anyagok kibocsátásának csökkentését, hiszen a nyugati országok elavult autói a kontinens keleti felében ma még sokáig szennyezik a környezetet.

Véleményük szerint a tagállami szintű intézkedések nem okozhatják a szennyezés erősödését más országokban, ezért szigorúbb kereskedelmi szabályozást, és egységes járműbesorolást várnak az EU döntéshozóitól.

Erdélyi Péter hozzáfűzte, hogy a korszerűtlen autókat nem lehet kitiltani a kereskedelemből, de ösztönzőkkel befolyásolható a kereslet.

Jakub Farys, a lengyel autós szövetség képviselője szerint

a döntéshozók nyitottak a lehetséges megoldásokra, de sokszor mégsem támogatják azokat, mert a hatásai népszerűtlenek lennének.

A szervezetek vezetői szerint a térség országaiban továbbra is nagyon csekély az elektromos hajtású járművek aránya, így ezek vásárlását további támogatásokkal ösztönöztetnék, és szorgalmazták a töltőhálózatok további fejlesztését is.

A V4-es szervezetek autós együttműködésébe a térség más államait, elsőként Ausztriát és Horvátországot is szeretnék bevonni.

A tiszta mobilitást az elektromos meghajtás mellett többféle üzemanyag és technológia határozhatja meg a következő években, ezért meg kell teremteni a fejlesztések és a kereskedelmi ösztönzők egyensúlyát, az alternatív megoldások infrastruktúráját, a környezet védelmével párhuzamosan pedig az ipar és a foglalkoztatás fenntarthatósági szempontjait is figyelembe kell venni - derül ki a visegrádi országok állásfoglalásából.

A lengyel autós szövetséget képviselő Jakub Farys kiemelte, hogy gyártási kapacitásuknak köszönhetően a visegrádi országok európai szinten is meghatározó szerepet játszanak az autóiparban. Az ágazat átalakulása a mobilitás egészét érinti, előtérbe kerül a járműmegosztás és az autóbérlés, a mobilitás fenntarthatósága ugyanakkor nem hagyhatja figyelmen kívül a gyártás, felhasználók és a környezetvédelem érdekeit sem - tette hozzá.

A cseh autós szervezet nevében Lucie Krcmárová arra hívta fel a figyelmet, hogy a visegrádi államok kihívásai az automobilitásban is hasonlóak, és együttműködve, egymás tapasztalatait felhasználva növelhetik az erejüket nemzetközi szinten.

A szlovák autóipari szövetséget vezető Alexander Matusek üdvözölte, hogy a technológia fejlődése környezetkímélő autókat eredményezett, de hozzátette, hogy az autóparknak nemcsak nyugaton, hanem keleten is meg kell újulnia.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×