eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Reménysugár a csődközelbe jutott szlovén légitársaság ügyében

A többségében állami tulajdonban lévő Croatia Airlines horvát légitársaság veheti át a csődközelbe jutott Adria Airways szlovén légitársaság piacát - írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán.

Alen Scuric repülési szakértő a lapnak úgy nyilatkozott: a német 4K Invest befektetési alap, amely 2016 óta az Adria Airways közel száz százalékos tulajdonosa, a Croatia Airlines és a Montenegro Airlines montenegrói légitársaság iránt is érdeklődött. A három légi társaságból egy regionális nagyvállalatot akart létrehozni, amit később eladott volna - hangsúlyozta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a Croatia Airlines sokkal jobb helyzetben van, mint a szlovén légitársaság. Rendelkezik saját repülőgéppel és technikával, az Adria Airways nem, továbbá több repülőtéri résidővel (slot) és sokkal nagyobb piaccal - tette hozzá.

Úgy vélte: amennyiben csődbe jut az Adria Airways, a horvát légitársaság átveheti a teljes piacát, valamint az utasok egy részét is, akik a ljubljanai repülőtér helyett így a zágrábi repülőteret használhatnák.

A lap megkeresésére, tervez-e ilyent a horvát légitársaság, azt a választ kapták, hogy nincs lehetőségük erről dönteni, az a többségi tulajdonos jogköre. A többségi tulajdonos ez esetben a horvát állam. A horvát kormány pedig éppen a múlt héten hagyta jóvá a Croatia Airlines feltőkésítésének tervét: a légitársaság idén 100 millió kuna (15 millió dollár), jövőre pedig további 150 millió kuna friss tőkét kap. A kabinet azzal indokolta a döntést, hogy a vállalat stabilizálása nemzetgazdasági érdek, és ezzel meg akarják akadályozni azokat a negatív hatásokat, amelyek érintenék a légitársaságot és a turizmust, és amelyek átgyűrűznének a gazdaság más területeire is. Zágráb stratégiai partnert is keres a cégnek.

Az Adria Airways pénzügyi gondjairól régóta cikkezik a szlovén sajtó. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára.

A 4K Invest 2016-ban vette meg a vállalatot, a felvásárlást követően pedig eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli azokat. Az Adria Airways flottájában 21 repülőgép található, 558 alkalmazottal rendelkezik, és 2018-ban 1,23 millió utast szállított. Média jelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.

A szlovén légitársaság kedden és szerdán ideiglenesen felfüggesztette járatait, miután tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését is felmondták.

A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint az szlovén állam 10 évig nem nyújthat újabb segítséget a cégnek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×