eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: pixabay

Ezért baj, hogy még nincs brit gazdaságpolitika a brexit utáni helyzetre

Meglepetésként érheti a gazdálkodókat az, hogy rendezetlen brexit esetén mely árucikkek után és mekkora mértékben kell majd vámot fizetni - mondta az InfoRádióban az RSM vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadás üzletágának vezetője, Falcsik István. Az Európai Bizottság cégeknek szóló brexitkisokosa magyarul is megjelent.

A jelenlegi összefoglaló anyag már inkább olyan megközelítésű, hogy amennyiben rendezetlen lesz a brexit, akkor mivel fogunk szemben állni - fogalmazott az InfoRádióban Falcsik Istvánt, az RSM vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadás üzletágának vezetője azzal kapcsolatban, hogy immár magyarul is elérhető a cégeknek szóló európai bizottsági brexitkisokos. A tájékoztató a cég honlapján is elérhető.

"Utalásokat és tanácsokat tartalmaz arra nézve, hogy

a határátlépéssel kapcsolatban milyen adminisztratív kötelezettségek lesznek, és milyen vámszolgáltatásokat lehet és kell igénybe venni.

Lehet arra számítani, hogy nemcsak a ki- és belépéssel kapcsolatos vámadminisztrációt kell majd elvégezni, hanem

bizonyos árucikkek vonatkozásában vámfizetési kötelezettség is lesz"

- ismertette Falcsik István.

Mint hozzátette, az EU-ból kiváló Egyesült Királysággal szemben érvényesülni fognak az áruk behozatalának, kivitelének bizonyos korlátozásai, bizonyos eddig egyáltalán nem érvényesült kötelezettségek; ha valaki meghatározott árut akar vinni-hozni, vizsgálni kell, hogy arra az árura nincs-e valamilyen behozatali vagy kiviteli korlátozás.

Azt elismerte, hogy pontosan még egyáltalán nem lehet tudni, milyen vámteher-fizetési kötelezettségek lesznek, és azt sem, hogy mely árukörökről van szó, azzal azonban kalkulálni kell, hogy mivel kereskedelmi szempontból a brexit után az Egyesült Királyság úgynevezett "harmadik állam" lesz, így az ennek megfelelő folyamatok lesznek érvényesek akkortól.

"Az importfolyamatnak egy jellemző tétele lesz az importáfa-fizetési kötelezettség, amely egyébként egy jelentős közteher a kereskedőknek"

- mutatott rá.

A bizonytalanság oka elsősorban az, hogy Nagy-Britanniának még nincsen gazdaságpolitikája a brexit utáni helyzetre, ezért a gazdasági szereplők számára még várhatóak igen nagy meglepetések. Ha a brexit rendezett lenne, lenne egy két éves időszak, amíg kialakul, milyen vámterhek lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×