eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én.
Nyitókép: A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás

Paksi atomerőmű: Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más - mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a paksi atomerőműben tartott sajtóbejáráson.

A "Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet?" - című eseményen Kovács Antal elmondta, hogy Pakson aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést.

Minden biztonsági rendszerből három van, a szakembergárdát pedig elkötelezett, motivált, magas biztonsági kultúrával rendelkező szakemberek alkotják - mondta.

Fontosnak nevezte, hogy az ország mit gondol arról az objektumról, ahonnan a hazai villamosenergia-termelés fele származik, ezért hívják fel a figyelmet arra, hogy a paksi és a csernobili atomerőművek között milyen tervezési, műszaki különbségek vannak.

Kiemelte: a paksi atomerőműben olyan biztonsági rendszerek vannak, amelyek az esetleges emberi hibákat kiküszöbölik.

A paksi létesítmény biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít

- mondta, hozzátéve: a Csernobilról készült film kapcsán fontosnak tartották mindezt elmondani, a különbségeket hangsúlyozni, "nem kisebbítve Csernobil felelősségét".

Kovács Antal elmondta, hogy minden döntést alapos körültekintés és a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett hoznak meg a biztonsági igazgatóság belső, valamint a nukleáris hatóság külső kontrollja mellett.

"Ha komolyan gondoljuk a globális felmelegedés elleni harcot, akkor minden szén-dioxid-kibocsátás mentesen termelő egységre szükség van. Mi ezt nagyon nagy biztonsággal, előre tervezhetően és nagyon olcsón tudjuk megtenni" - fogalmazott.

A kommunikációs igazgató szerint az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy az atomerőmű tevékenységével az emberek többsége elégedett, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a megújuló energiaforrások előtérbe kerültek. Az egyes energiaforrások megítélése szempontjából elengedhetetlennek nevezte a hiteles tájékoztatást.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyitott, bárki meglátogathatja, ezzel a lehetőséggel évente 30-40 ezer ember él - mondta.

A Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet? című eseményen részt vevő 32 újságíró megtekintette a karbantartó és gyakorló központot, a védett vezetési pontot, jártak a blokkvezénylőben és a látogató folyosóról megtekintették a reaktorcsarnokot.

A paksi atomerőmű négy blokkja tavaly 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termelt a 2017-es 16 097,7 MW-ot követően, így a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

Paks, 2019. június 25.
Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (j) az atomerőmű felépítését magyarázza a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
MTI/Sóki Tamás
Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (j) az atomerőmű felépítését magyarázza a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás
Paks, 2019. június 25.
Üzemanyag kazetta metszete a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
MTI/Sóki Tamás
Üzemanyag kazetta metszete a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×