A szabadföldi szamóca - amit mi, magyarok eperként ismerünk - mostanában kerül a piacra nagyobb tételben; sajnos a mostani időjárás nem kedvez neki - mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályának vezetője.
"Nagyon nehéz lesz a minőséget megóvni, és a csomagolás sem segít" - tette hozzá.
Egyelőre nem tudni pontosan, mennyi fog kiesni az össztermésből, de a szakember azzal számol, hogy
jó esetben is búcsút kell inteni a szamócatermés harmadának.
"Pillanatnyilag elég jó minőség van, mert a fóliaházak alól jó szamóca kerül a piacra, de nyilvánvalóan a kereslet miatt elég komoly ára van" - vélekedett a kamarai osztályvezető.
Érdekes ugyanakkor, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok most, a magyarországi szamócaszezon közepén hoznak be importot is, aminek nem tudni, mi lesz a vége.
Számításai szerint június közepéig lehet kapni magyar szamócát a boltokban.
A szamócának most száraz és napos időjárás kéne, de nem hőség.
A szakember figyelmeztet, a korai cseresznye minőségén is sokat rontott a csapadékos idő.
"A koraiak egyre-másra repednek, ezt már a kollégák folyamatosan jelzik. Később már jobb körülményekkel lehet számolni. Az lesz a megoldás, hogy
egy fedett helyszínen intenzív termelésre kell átállni"
- tette hozzá.
A cseresznyének ugyanolyan idő kéne, mint a szamócának.