eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

A versenyképtelenség felé tart a magyar sertés ára

Az áfacsökkentés piactisztulást hozott a sertéságazatban, ám egy sor költség megugrott, így nincs mit tenni a Hússzövetség szerint, árat kell emelni.

Piactisztulást hozott az áfacsökkentés a sertéságazatban, ám a szereplők most kényszerhelyzetbe kerültek - jelentette ki a Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke keddi húsvételei sajtótájékoztatóján. Mint a Világgazdaság beszámol, az elmúlt évben az élő sertés átlagára 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet, ráadásul a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia.

Megugrott egy sor költség, például a bérek emelkedése meghaladja a 10 százalékot, emelkedik az energia és a csomagolóanyagok ára is.

Közben az import nagy nyomás alatt tartja a hazai frisshús-piacot, az afrikai sertéspestis miatt pedig kiesett az export harmada.

A kiesett exportáru egy része belföldön kelt el, így a hazai értékesítés mennyisége 9,8 százalékkal nőtt.

Éder Tamás a helyzetet összegezve kényszerhelyzetnek nevezte az áremelést és megértést kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×