eur:
392.45
usd:
362.47
bux:
72120.73
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Gátépítés a pécsi Karolina-külfejtés rekultivációján 2018. március 22-én. A külfejtést 1968-ban nyitották meg, és 2004-ig végeztek bányászati tevékenységet.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Tíz év alatt visszaadják a természetnek a pécsi megaszénbánya területét

Egy 28 méter mély bányatavat kell kiszivattyúzni, a környező területre pedig 40 centi vastag földet hordani. Már egy éve dolgoznak rajta.

Nagy erőkkel zajlik a mecseki Karolina külfejtés egy évvel ezelőtt kezdődött rekultivációja, melynek során visszaadják a természetnek az egykori szénbányát - írja a Pécsma.hu. A nyár végére elkészült az a szűrőgát, ami segít a benne kialakult tó vizének kiszivattyúzásában és medrének feltöltésében. Ősszel pedig már nagyban zajlott a föld, a kövek visszahordása.

A külfejtésből korábban 30 év alatt 8,5 millió tonna szenet termeltek ki, ennek a helyét kell most feltölteni a közeli meddőhányóból. Ehhez először is 33 ezer köbméternyi talajföldet halmoztak át a bányaüzem területén belül.

A közeli meddőhányóból egyébként 9,6 millió tonna meddőt hordanak majd vissza, a 120 hektáros területet pedig egy negyven centiméteres termőföldréteg fogja fedni, ide telepedhetnek később a növények.

A bányató medre egyébként 28 méter mély, belőle lassan 1,4 millió vizet szivattyúztak már ki.

A bányagödör végső állapotát 2029 végéig kell kialakítani.

Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×