eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Elképesztő bevételt hozott a skót nedű

Mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja tavaly.

A skót whiskygyártók szövetsége(SWA) a brit vámhatóság adatai alapján közölte, hogy skót whiskyből tavaly rekordmennyiséget, 1,28 milliárd - standardnak számító, 0,7 literes - üveget, vagy másképpen számítva 896 millió litert exportáltak, ami 3,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az előző rekord 2011-ben született, 1,264 milliárd palackkal.

A skót whisky tavalyi exportjából származó bevétel szintén történelmi csúcsra, 4,7 milliárd fontra emelkedett, ami 7,8 százalék múlta felül az egy évvel korábbit.

Az Egyesült Államokba exportált skót whisky értéke 1 milliárd font volt, először érte el egy ország ezt a szintet. Tavaly a második helyen Franciaország állt 442 millió font eladott skót whiskyvel. A franciák ugyanakkor inkább az olcsóbb kategóriájú whiskyt vásárolták, így az ott eladott palackot száma több volt, 187,8 millió, míg az Egyesült Államokban 136,8 millió.

A kőolajat nem számítva tavaly a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky eladásából.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×