eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Adatszolgáltatást mulasztó közvetítők engedélyét vonta vissza az MNB

Független pénzpiaci közvetítők tevékenységi engedélyét vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

A közlemény szerint a 434 adatszolgáltatásra kötelezett független pénzpiaci közvetítő közül 23 nem teljesítette kötelezettségét, ami a működési engedély birtoklásának előfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes időtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítő esetleg időlegesen nem végez szakmai tevékenységet.

A jegybank az elmúlt években erősítette a pénzügyi piacokon a szolgáltatók mellett a közvetítők felügyelését is. A hitelintézeti törvény tavaly januári módosítása szerint a független pénzpiaci közvetítők - többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett - az MNB rendeletében előírt tartalomnak megfelelő rendszeres adatszolgáltatásra is kötelesek.

Ez biztosítja a közlemény szerint, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről és felkészüljenek az esetlegesen felmerülő kockázatokra. Mindezért az MNB kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben - hangsúlyozzák.

A jogszabályok alapján a tevékenységi engedély - szankcióként alkalmazott - visszavonása miatt az érintett intézmények vezető állású személyei 5 évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget. A közlemény emlékeztet arra, hogy piactisztító tevékenysége során az MNB az elmúlt években közel 2000 megbízó nélkül nyilvántartott tőkepiaci közvetítőt törölt nyilvántartásából, és mintegy félszáz - igazolt felelősségbiztosítás nélküli - pénzpiaci közvetítő engedélyét vonta vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×