eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Moszkva, 2018. július 15.Francia szurkolók a moszkvai Vörös téren 2018. július 14-én, egy nappal az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Horvátország döntője előtt. (MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)
Nyitókép: Zurab Kurcikidze

Oroszország nagyot nyert a nyári labdarúgó-világbajnoksággal

A labdarúgó-világbajnokság 952 milliárd rubelt (mintegy 12,5 milliárd eurót) vonzott az orosz gazdaságba 2013 és 2018 között, ami az éves GDP mintegy 1,1 százalékának felel meg - állította kedden nyilvánosságra hozott jelentésében a torna szervezőbizottsága.

Az összeg magába foglalja a szurkolók kiadásait, az infrastrukturális beruházásokat, valamint a vb egyéb előkészületeinek költségeit.

A szervezőbizottság számai szerint a vb miatt az elmúlt öt év során befolyt pénzek 459 milliárd rubellel növelték meg az országban a munkából származó jövedelmeket, a költségvetésnek pedig 164 milliárd rubel többletbevételt jelentettek. A kis- és középvállalkozások bevételei 797 milliárd rubellel nőttek, elsősorban az építőipari és az idegenforgalmi ráfordítások miatt. (1 rubel jelenleg mintegy 4,25 forintot ér.)

A világbajnokság a jelentés értelmében évi 315 ezer új munkahelyet teremtett.

A dokumentum szerint a vb-vel kapcsolatos befektetések a legtöbb érintett térségben a bruttó regionális termék (GRP) 2-6 százalékát adták, de Kalinyingrád megyében és Mordvinföldön ez az arány elérte a 20, illetve a 17 százalékot.

A szervezőbizottság a McKinsey tanácsadó céggel közösen áprilisban úgy számolt, hogy a vb 2013 és 2018 között 867 milliárd rubelt hoz az orosz gazdaságnak, az ezt követő fél évtizedben pedig további 150-210 milliárd rubelt. Májusban a Moody's hitelminősítő azt jósolta, hogy a torna kedvezően befolyásolja majd az orosz gazdaságot és üzleti világot, ám hatása rövid és csekély lesz. A Moody's szerint a régiók GRP-je 1-2 százalékkal bővülhet.

A világbajnokságot előkészítő szövetségi program keretében Oroszország 679 milliárd rubelt költött, aminek 80 százalékát stadionok és edzőpályák építésére, valamint infrastruktúrára költötték. A régiók által állt költségekkel együtt az RBK gazdasági napilap kalkulációja szerint a torna megrendezése 884 milliárd rubelbe kerülhetett.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×